пожар Синдзян

Общественият гняв в Китай срещу разширяването на COVID-19 локдауните в цялата страна избухна в рядко наблюдавани за азиатската държава протести в крайния западен китайски регион Синдзян и столицата на страната – Пекин, тъй като броя на заболелите в цялата страна постави нов рекорд.

Тълпи излязоха по улиците в петък вечерта в столицата на Синдзян Урумчи, скандирайки „Край на локдауните!“ и размахват юмруци във въздуха, след като смъртоносен пожар в четвъртък предизвика широк обществен гняв заради продължителния локдаун, който е затруднил на пожарникарите да се предвижат по-близо до карантинирания участък и да успеят да изгасят пожата навреме според видеоклипове, разпространени в китайските социални медии в петък вечер.

Видеозаписи показват хора на площад, които пеят националния химн на Китай с лириката му „Вдигнете се, тези, които отказват да бъдат роби!“ докато други крещяха, че искат да бъдат освободени от локдаун.

Ройтерс потвърди, че кадрите са публикувани от Урумчи, където много от неговите 4 милиона жители са били под някои от най-дългите блокировки в страната, като им е забранено да напускат домовете си до 100 дни.

В столицата Пекин на 2700 км (1678 мили) някои жители под изолация организираха дребномащабни протести или се сблъскаха с местните служители на реда относно ограниченията за движение, наложени им, като някои успешно ги притиснаха да ги премахнат предсрочно.

Решаваща искра за обществения гняв беше пожар във висока сграда в Урумчи, който уби 10 в четвъртък вечерта, чийто случай стана вирусен в социалните медии, тъй като много интернет потребители предположиха, че жителите не са успели да избягат навреме, защото сградата е била частично заключена надолу.

Представители на Урумчи внезапно проведоха пресконференция в ранните часове на събота, за да отрекат, че мерките срещу COVID са попречили на бягството и спасяването, но интернет потребителите продължиха да поставят под въпрос официалния разказ.

„Пожарът в Урумчи разстрои всички в страната“, каза Шон Ли, жител на Пекин.

Планирано блокиране на неговия комплекс „Берлин Айюе“ беше отменено в петък, след като жителите протестираха пред местния политически лидер и го убедиха да го отмени, преговори, които бяха заснети от видео, публикувано в социалните медии.

Жителите разбраха за плана, след като видяха работници да поставят бариери на портите им. „Тази трагедия можеше да се случи на всеки от нас“, каза той.

До събота вечерта най-малко десет други комплекса премахнаха блокирането преди обявената крайна дата, след като жителите се оплакаха, според данни на Ройтерс от публикации в социалните медии на жители.

Отделно видео, споделено с Ройтерс, показва жители на Пекин в неидентифицирана част на града, маршируващи около паркинг на открито в събота, викайки „Край на блокирането“.

Правителството в Пекин не отговори веднага на искане за коментар в събота.

ЗАДАВАНЕ НА НЕУДОБНИ ВЪПРОСИ

Дали Янг, политолог от Чикагския университет, каза, че коментарите на властите, че жителите на сградата в Урумчи са успели да слязат долу и по този начин да избягат, вероятно са били възприети като обвиняване на жертвите и допълнително са подхранили обществения гняв.

„През първите две години на COVID хората се довериха на правителството да вземе най-добрите решения, за да ги предпази от вируса. Сега хората все повече задават неудобни въпроси и са предпазливи при спазването на заповеди“, каза Янг.

Синдзян е дом на 10 милиона уйгури. Правозащитни групи и западни правителства отдавна обвиняват Пекин в злоупотреби срещу предимно мюсюлманско етническо малцинство, включително принудителен труд в лагери за интерниране. Китай категорично отхвърля подобни твърдения.

Китай защитава подписаната от президента Си Дзинпин политика за „нулев-COVID“ като животоспасяваща и необходима за предотвратяване на претоварването на здравната система. Длъжностни лица обещаха да продължат с него въпреки нарастващото обществено отпор и растящите щети върху втората по големина икономика в света.

Китай заяви в петък, че ще намали размера на парите, които банките трябва да държат като резерви за втори път тази година, освобождавайки ликвидност, за да подкрепи колебливата икономика.

Следващите няколко седмици може да са най-лошите в Китай от първите седмици на пандемията както за икономиката, така и за здравната система, каза Марк Уилямс от Capital Economics в бележката тази седмица, тъй като усилията за овладяване на сегашното огнище ще изискват допълнителни локализирани блокирания в много градове, което допълнително ще потисне икономическата активност.

В петък страната регистрира 34 909 ежедневни местни случая, ниско според глобалните стандарти, но трети пореден рекорд, като инфекциите разпространяват множество градове, предизвиквайки широко разпространени блокировки и други ограничения на движението и бизнеса.

Шанхай, най-населеният град и финансов център в Китай, който претърпя двумесечно блокиране по-рано тази година, затегна изискванията за тестване в събота за влизане в културни обекти като музеи и библиотеки, изисквайки хората да представят отрицателен тест за COVID, направен в рамките на 48 часа, спад от 72 часове по-рано.

Вижте още:
Икономиката на Китай е на ръба на колапс, заради спекулантитеИкономиката на Китай е пред много голям риск от колапс поради алчността на китайските спекуланти на …Aug 19 2022skafeto.com


loading...