Принц Чарлз коронавирус

Британският престолонаследник принц Чарлз призова британските граждани да се обединят и да подкрепят кампанията на правителството Pick for Britain, която цели да мобилизира британците да помогнат на фермерите да приберат реколтата от плодове и зеленчуци. Този ход на Чарлз е директен удар върху желанието на източноевропейските сезонни работници, включително българи, да припечелят пари от въпросната трудова дейност.

Селското стопанство е един от най-сериозно засегнатите сектори в резултат на пандемията от коронавируса, защото карантината възпира армията от сезонни работници, основно от Източна Европа, на които всяка година са свикнали да разчитат британските фермери.

Уелският принц, който самият има претенции, че е фермер, отправи безпрецедентно обръщение, разпространено в британските медии.

„В това време на голяма несигурност, голяма част от нормалното ни рутинно всекидневие е изправено пред предизвикателства. Хранително-вкусовият сектор и селското стопанство не са изключение“, заяви принц Чарлз и отбеляза, че е необходима армия от работници, които да приберат британските плодове и зеленчуци по време на пандемията от COVID-19.

Престолонаследникът отбеляза обаче, че това е тежка работа, но изключително важна, за да се спаси реколтата: „Не се съмнявам, че работата ще бъде непривлекателна и понякога голямо изпитание. Но тя е от върховно значение и в пика на тази глобална пандемия вие ще направите жизнено важен принос в рамките на общонационалните усилия“.

И принц Чарлз направи аналогия с времето от Втората световна война, когато така наречената „Поземлена армия“ от хиляди британски жени бе по полетата, докато мъжете да се сражавали на фронта.

Престолонаследникът не спомена за причините, довели до нуждата от работници в бранша, но медиите бързо припомниха, че в резултат на карантината огромната армия от около 90 000 сезонни работници годишно не може да бъде осигурена тази година.

Въпреки че вече бе отправен призив към британците да помогнат в селското стопанство, особено към излезлите в принудителен отпуск, фирмите, които осигуряват сезонни работници, казват, че интересът на местните хора към тежката и не особено добре платена работа не е голям.

Виж още:Британците ревнаха: Българите да дойдат, няма кой да ни върши черната работаБританците ревнаха! Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, ако чартърни самолети не докарат селскос…Mar 29 2020skafeto.com


loading...