https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Министърът на вътрешните работи на Франция Жерал Дарманен предупреди в петък, че следващите часове ще бъдат решаващи . Той изпрати 45 000 полицаи по улиците след три нощи на безредици, откакто полицай застреля тийнейджър на спирка в работническо предградие на Париж, съобщава „Ройтерс“.

Насилието, при което бяха опожарени сгради и превозни средства и ограбени магазини, постави президента Еманюел Макрон в най-тежката криза на неговото ръководство след протестите на „жълтите жилетки“, които започнаха през 2018 г.

Вълненията избухнаха в цялата страна, включително в градове като Марсилия, Лион, Тулуза, Страсбург и Лил, както и в Париж, където Нахел М., 17-годишен от алжирски и марокански произход, беше застрелян във вторник в предградието Нантер.

Смъртта му, която беше заснета на видео, възобнови дългогодишните оплаквания от страна на бедни, расово смесени градски общности за полицейско насилие и расизъм.

„Следващите часове ще бъдат решаващи и знам, че мога да разчитам на вашите усилия“, написа Дарманен до пожарникари и полицейски служители, опитвайки се да потуши безредиците, които избухнаха след падането на нощта.

Той поиска от местните власти да спрат движението на автобуси и трамваи от 21 часа.

Попитан в главната вечерна телевизионна новинарска емисия на TF1 дали правителството може да обяви извънредно положение, Дарманен каза: „Честно казано, ние не изключваме нито една хипотеза и ще видим след тази вечер какво ще избере президентът на републиката“.

Около 40 000 служители бяха разположени в четвъртък вечерта. Повече от 200 от тях са ранени. Дарманен каза, че повече от 900 души са били арестувани след безредиците в четвъртък, като каза, че средната им възраст е 17 години.

Съобщава се за обири на магазини и вандалски акции.

Въпреки че досега най-лошото насилие е ограничено до предградията на града, всеки признак, че се разпространява в центровете на най-големите градове на Франция, би означавал значителна ескалация.

Събития, включително два концерта на Стад дьо Франс в покрайнините на столицата, са отменени. Организаторите на Тур дьо Франс казват, че са готови да се адаптират към всяка ситуация, когато състезанието влезе в страната в понеделник, след като стартира в испанския град Билбао.

В южния град Марсилия, вторият по големина във Франция, властите забраниха демонстрациите, насрочени за петък, и насърчиха ресторантите да затворят откритите площи рано.

Макрон напусна срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел по-рано, за да присъства на втората кризисна среща на кабинета за два дни.

Той поиска социалните медии да премахнат „най-чувствителните“ кадри от безредиците и да разкрият самоличността на потребителите, подклаждащи насилието. Дарманен се срещна с представители на Meta, Twitter, Snapchat и TikTok. Snapchat заяви, че има нулева толерантност към съдържание, което насърчава насилието.

Приятел на семейството на жертвата, Мохамед Якуби, който е наблюдавал как Нахел расте като дете, заяви, че яростта е подхранвана от чувството за несправедливост в предградията след инциденти на полицейско насилие срещу малцинствени етнически общности, много от които са от бивши френски колонии.

„Омръзна ни, ние също сме французи. Ние сме против насилието, ние не сме измет“, каза той.

Макрон отрича да има системен расизъм в правоприлагащите органи.