Турция еврото Новият щам в туристи Турция

Все по-голяма част от хората в Турция започват втора работа, защото инфлацията в страната доведе до това, че заплатите не могат да покрият разходите им. И докато скоро живот „от заплата до заплата“ беше възможен за повечето турци, вече дори това е трудно. Пенсиите са още по-недостатъчни, за да покрият разходите и вече е масова практика пенсионерите да работят.

Бизнесът също страда. Особено малкият

„Знаете кой прави инфлацията висока“, казва пред Guardian Мустафа Кафадар, който е собственик на малка пекарна в Истанбул. Този мъж леко неохотно все пак изразява мнението си относно политиката на Ердоган. Благодарение на кризата, той вече няма служители, нито печалба. Все още поне успява да покрива сметките си.

„Всички, които познавам са уплашени, защото цените се покачват ежедневно и бъдещето е неясно“, коментира пекарят.

По негова молба името му е променено, защото го е страх от властите в страната.

„Свобода на словото в Турция отдавна няма“, допълва мъжът.

Турция преживява безпрецедентна финансова криза

След като турската лира загуби половината от стойността си само миналата година, днес страната се бори с нарастваща инфлация. Официално тя е в размер на 61,14%.

Ето и конкретни примери. Цените на захарта и пшеницата се покачиха главоломно. Докато един килограм брашно струваше 110 лири (около 13,50 лв.) през януари; сега струва 220 лири (около 27 лв.).

Когато официалният процент на инфлация в Турция надмина 50% през февруари тази година, това се превърна едновременно връх от две десетилетия насам и в огромен политически проблем за правителството.

Финансовият министър Нуредин Небати този месец заяви, че драстичният скок на цените е „временен“, а Ердоган обеща да защити турците от бъдещите ефекти от инфлацията.

„Тъй като турската икономика се готви да стане една от 10-те най-добри икономики в света, ние казахме, че няма да пропиляваме тази възможност с небрежни и необмислени стъпки“, заяви Ердоган, допълвайки, че страната му ще излезе от кризата по начин, „който няма да смаже турските граждани с инфлация“.

Спираловидната инфлация е свързана с усилията на правителството да преразгледа радикално турската икономика, като поддържа лихвените проценти ниски с вярата, че това ще я стимулира и ще увеличи производството. Логика, която е против съветите на повечето експерти.

Хиперинфлация?

Независимата икономическа изследователска група Enag, която следи инфлацията в Турция, използвайки същите показатели като правителството, изчислява, че реалната инфлация през март е била 142,63%.

„Това е хиперинфлация. Без съмнение.“ казват от групата.

Откакто цените в Турция започнаха да растат главоломно през миналия септември, изчисленията на Enag за реалната инфлация в страната постоянно са били двойно над официалния курс.

Финансовата криза се усложни допълнително след нахлуването на Русия в Украйна, което повиши и световните цени на храните, особено на пшеницата.


loading...