Булгаргаз руски газ

Полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG), която купува газ от „Газпром“ според условията на дългосрочен договор, който изтича тази година, съобщи, че е била уведомена от руския енергиен гигант, че газовите доставки ще бъдат спрени утре, 27 април, в 8 часа централноевропейско време (09:00 часа българско време).

Малко по-рано днес частната полска телевизия „Полсат нюз“ и порталът „onet.pl“ предадоха, че руските доставки на газ по тръбопровода „Ямал – Европа“ са били спрени. Говорителят на „Газпром“ Сергей Куприянов отрече, че доставките вече са спрени, а от концерна подчертаха, че „днес Полша вече е задължена да плаща за газовите доставки според новия ред за плащания“.

Физическите газови потоци по тръбопровода „Ямал-Европа“ от Беларус за Полша са били 0 киловатчаса към 17:00 часа българско време днес, което е спад спрямо 52 634 785 киловатчаса в ранните часове на днешния ден. Това се посочва в данните от Европейската мрежа на операторите на преносни мрежи, отбелязва Дир.бг, цитирайки Ройтерс.

В полското министерство на климата се е събрал кризисен щаб, информира „onet.pl“
Полша нееднократно обяви, че няма да приеме руското искане за плащане в рубли на газа, който купува от „Газпром“, припомня Ройтерс.

Москва предупреди Европа, че може да съкрати доставките на газ, освен ако те не се плащат в рубли.

ЕК обяви, че компаниите трябва да продължат да плащат в одобрената в договорите с „Газпром“ валута, която 97 на сто е евро или долари.

По-рано днес Полша обяви списък с 50 руски олигарси и компании, включително и „Газпром“, които ще са обект на санкции по силата на приет този месец закон, който позволява замразяване на активите им. Законът е отделен и не е част от съвместните санкции, наложени на Москва от страните от ЕС.

Природен газ се доставя от Русия в Полша по силата на т. нар. Ямалски договор от 1996 година, припомня ТАСС. Той предвижда доставка на 10 млрд. куб метра газ годишно, като минималното годишно договорно количество е 8,7 млрд. куб метра на година. През 2021 г. по руски данни доставките на руски газ за Полша са нараснали с 9,4 на сто до 10,58 млрд. куб метра.

Договорът изтича в края на 2022 година, а полските власти още преди няколко години заявиха, че Варшава няма да го продължи. Всяка година Полша потребява 20 млрд. куб метра газ. Според полски представители има възможност за отказ от руския газ чрез закупуване на втечнен природен газ от САЩ и Катар, както и чрез доставки от газовите находища в норвежкия шелф.

Още от Свят


loading...