полша ес

Отношенията между Полша и ЕС се обтегнаха още повече след като Конституционният съд във Варшава постанови, че Конституцията на страната стои над законите на ЕС, съобщава Сега.

Някои разпоредби от договорите на ЕС и някои съдебни решения на ЕС противоречат на най-висшия закон на Полша, допълни КС.

Веднага след решението най-голямата група в европарламента тази на ЕНП, заяви: „Полското правителство загуби всякакво доверие и води страната извън Европейския съюз“.

Мнозинството в полския КС заяви, че членството на страната в ЕС не дава на съдилищата на ЕС върховни правомощия и не означава, че Полша е прехвърлила суверенитета си на ЕС. Те казаха, че нито един държавен орган в Полша не би се съгласил с външно ограничение на своите правомощия.

Решението идва след месеци съдебни производства, в които представители на полското правителство, президент и парламент твърдяха, че полската конституция е над законодателството на ЕС и че решенията на Европейския съд понякога противоречат на правния ред на Полша.

Очаква се решението да определи бъдещето на вече затруднените отношения на Полша с ЕС.

Още от Свят


loading...