полша избори

Според социолозите, за Анджей Дуда са гласували 51% от отишлите до урните вчера, а съперникът му Рафал Тшасковски има 49% от гласовете. Настоящият президент на Полша Анджей Дуда се кандидатира за втори мандат и печели балотажа на президентските избори. Това се доказва от актуализираните резултати от екзит пул, проведена от изследователския център Ипсос, разпространена от полската телевизия.

Такава е оценката на социолозите, актуализирана предвид информацията, получена от 90% от регионалните избирателни комисии.

По-рано беше съобщено, че Дуда е спечелил 50,8%, а Рафал Тшасковски – 49,2%.

Държавната избирателна комисия планира да публикува официалните резултати от изборите днес. Както по-рано информираха Ипсос, статистическата грешка на техните усъвършенствани изследвания е около 1%.

Според избирателната комисия изборите са били спокойни, без сериозни нарушения и инциденти. Въпреки пандемията от коронавируса, поляците са били активни и са гласували на днешния балотаж.

Междувременно Дуда вече заяви, че се радва на победата си. „Спечелването на избори с почти 70 процента избирателна активност е безпрецедентно събитие“, каза той в речта си. Сегашният лидер благодари на всички сънародници за активното им гражданско съзнание и се извини на онези, които се чувстват обидени от неговите думи или дела, уверявайки, че вратите на президентския дворец остават отворени за всички.

Вижте още:
Първа официална визита в САЩ след пандемията ще е от ПолшаТова ще е първият гост на Доналд Тръмп. Анджей Дуда ще посети Белия дом на 24 юни. Това разкри пресс…Jun 18 2020skafeto.com

The Times: Как пандемията влияе на рейтингите на политиците по светаКак пандемията влияе на рейтингите на политиците, анализира авторитетният британски всекидневник The…May 1 2020skafeto.com

loading...