Полша Украйна

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Павел Шефернакер, заместник-началник на Министерството на вътрешните работи и администрацията и говорител на полското правителството за бежанците, постави ултиматум на бежанците от Украйна, заявявайки, че те ще загубят дневните си пари. Това съобщава полското изданието Rzeczpospolita, цитирано от Труд.

Вестникът пише, че Полша е решила да мотивира украинските бежанци, като отмени обезщетенията. Очаква се решението да влезе в сила на 1 юли. Помощта ще продължи да получават само тези, които се нуждаят от нея. Става дума за хора с увреждания, както и за бременни и многодетни жени.

Служителят подчертава, че полските власти планират да насърчат бежанците да започнат да печелят и сами да осигуряват нуждите си. „Това решение до известна степен показва, че подкрепата е към своя край, време е да се върнем в Украйна“, каза полският професор Пьотр Длугош.

През май полските власти обявиха, че броят на бежанците, заминаващи за Украйна, започва да надвишава броя на тези, които влизат в страната. Според граничната охрана от 24 февруари в Полша са пристигнали 3,57 милиона бежанци от Украйна. Някои от тях скоро са започнали да напускат полска територия и заминават за други европейски страни. Общо малко по-малко от два милиона украинци остават в Полша в края на май.

Още за кризата