https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Исландия съобщи във вторник, че е спряла работата в посолството си в Русия, съобщава АФП. Така тя става първата европейска държава, взела това решение. Рейкявик мотивира решението си с търговските, културните и политическите отношения с Москва, които са спаднали до „ниско ниво за всички времена“.

Скандинавската страна, която през юни обяви, че ще закрие мисията си, също каза, че увеличава присъствието си в Украйна.

„Решението да се преустановят операциите на посолството на Исландия в Москва не представлява прекъсване на дипломатическите отношения, се казва в изявление на исландското външно министерство във вторник. Веднага щом условията позволят, Исландия ще даде приоритет на възобновяването на операциите“, добави той.

В отделно изявление външното министерство каза, че подписването на меморандум за разбирателство с Литва „ще предостави на дипломати и други представители на Исландия достъп до офис съоръжения в посолството на Литва в Киев“.

В него се казва, че Исландия планира да „увеличи присъствието си в знак на солидарност с Украйна по време на нелегитимната агресия на Русия срещу Украйна“.

„Очакваме, че нашите отношения с Украйна ще продължат да се укрепват в обозримо бъдеще и тъй като в момента нямаме планове за откриване на посолство в Киев, това сътрудничество е отлична отправна точка“, каза външният министър Тордис Гилфадотир в изявлението.

В съобщението си през юни външното министерство каза, че тъй като търговските, културните и политическите връзки с Русия са „на най-ниското си ниво“, поддържането на операции на посолството в Москва „вече не е оправдано“.

„Настоящата ситуация просто прави невъзможно малката външна служба на Исландия да управлява посолство в Русия“, каза тогава Гилфадотир.

На следващия ден Русия каза, че решението „неизбежно ще предизвика отговор“.

„Ще вземем предвид това недружелюбно решение, когато установяваме отношенията си с Исландия в бъдеще“, се казва в изявление на руското външно министерство.

Освен Русия, посолството в Москва е представлявало Исландия и пред Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Отсега нататък представителството ще се покрива от външното министерство на Исландия в Рейкявик.

Според външното министерство Исландия управлява 18 посолства в чуждестранни столици, като „приоритизира местоположението им в съответствие със степента на икономически, политически и културни връзки или сътрудничество за развитие“.