председателя на Evergrande

Хуей Ка Ян някога е бил един от най-богатите и влиятелни личности в Китай. В днешно време състоянието на председателя на China Evergrande Group значително е намаляло. Богатството му се стопи на 3 милиарда долара от някогашните от 42 милиарда долара. Някога това състояние го постави на второ място по богатство в Азия според Bloomberg Billionaires Index.

Милиардерът се оказва все по-изолиран политически, като последният сигнал за това идва от Китайската народна политическа консултативна конференция, елитна група, включваща държавни служители и най-големите имена в бизнеса. Той беше част от политическия консултативен орган от 2008 г. , но миналата година не бе поканен да не присъства на годишния конгрес, след като неговата имотна империя се срина.

Това ясно показва променящото се отношение на Китай към строителните предприемачи, много от които са изпаднали в немилост на фона на дългогодишна криза с недвижимите имоти.

За първи път Evergrande изпадна в неизпълнение на доларови облигации през 2021 г. и има над 16 милиарда долара неизплатени доларови банкноти. След като пропусна няколко самоналожени крайни срока за предоставяне на предварителен план за преструктуриране, тази седмица тя предложи нов план за преструктуриране.

Акциите на компанията бяха спрени за почти година, след като компанията не успя да отчете резултати за 2021 г., а PwC подаде оставка като неин одитор.

Друга жертва на кризата Powerlong загуби над 80% от стойността си от пика си през 2021 г.

Петте най-богати имотни магнати в Китай са загубили общо около 65 милиарда долара през последните две години, по изчисления на индексът на богатството на Bloomberg.


loading...