Президентът на Си Ен Ен Джеф Зукър подаде оставка в сряда заради тайна връзка със своя колежка, напускайки една от най-влиятелните позиции в американските медии, съобщи в. “Ню Йорк таймс”. Тв шефът призна, че не е разкрил интимна връзка с друг висш изпълнителен директор в компанията.

„Със сигурност ми се иска мандатът ми тук да беше приключил по друг начин. Но това беше един невероятен период. И аз обичах всяка минута от него”, заяви Зукър в послание до служителите на медията.

Внезапният край на 9-годишния му мандат шокира цялата редакция и тласна бъдещето на Си Ен Ен в неяснота, тъй като медията е на път да въведе стрийминг платформа, на която силно разчита, докато компанията майка WarnerMedia води преговори за купуване на друга водеща телевизия – “Дискавъри”. Не е ясно дали оставката му няма да забави някои от тези планове.

56-годишният Зукър обяви, че връзката му е излязла наяве по време на вътрешно разследване на поведението на Крис Куомо, който доскоро беше водещ на Си Ен Ен. Той беше уволнен през декември заради участието си в политическите дела на брат си Андрю Куомо, бивш губернатор на Ню Йорк.

“Бях попитан за връзка по взаимно съгласие с най-близкия ми колега, някой, с когото съм работил повече от 20 години”, пише още Зукър. “Признах, че отношенията ни се развиха през последните години. Трябваше да го разкрия, когато започна, но не го направих. Сгреших”, допълва тв шефът.

Той не посочи самоличността на своята партньорка, но от Си Ен Ен съобщиха, че замесената в скандала е Алисън Голуст – един от най-високопоставените лидери в компанията, която заема поста вицепрезидент. Към настоящия момент и двамата директори са разведени. В свое изявление Голуст каза, че ще продължи да изпълнява работните си задължения и засега няма да хвърля оставка.

Зукър и Голуст са извървели дълъг път като колеги в сферата на медиите. Работили са заедно още в Ен Би Си, където тя е била главен изпълнителен директор. След това Голуст започва нова работа като медиен съветник на Андрю Куомо, но се задържа при него само 4 месеца. Тогава тя се мести в Си Ен Ен.

Завършил в “Харвард”, Джеф Зукър стартира телевизионната си кариера на 26 години, поемайки сутрешното предаване “Днес” по Ен Би Си. Прекарва повече от две десетилетия, работейки там, като в периода 2007-2011 г. става президент и главен изпълнителен директор.

По време на своята кариера в компанията той ръководи множество хитови продукции, включително и “Стажантът”, който е воден от тогавашния магнат в сферата на недвижимите имоти Доналд Тръмп. Зукър е смятан за истински вундеркинд, заради което има и 11 награди “Еми”.

Лидер в телевизионната индустрия в продължение на 30 г., Зукър е редкият задкулисен изпълнителен директор, чието име си съперничи по разпознаване с това на водещите, които той ръководи.

Тръмп и Зукър преплитат пътищата си отново, когато милиардерът стартира своята политическа кариера. Тогава бившият американски лидер напада медиите, включително и отправя критики към Си Ен Ен, че защитават определени политически позиции.

Джеф Зукър се присъединява към Си Ен Ен през 2013 г. Под негово ръководство телевизията чупи рекордите по гледаемост през 2020 г. и достига до най-много зрители в историята си през януари 2021 г. Тези високи стойности се отдават отчасти и на щурма в Капитолия, който се извърши на 6 януари във Вашингтон.

Оттогава гледаемостта е паднала с почти 90% по данни от този януари в сравнение със същото време миналата година според рейтингите на “Нилсен”.

В Си Ен Ен Зукър понесе много критики относно несправедливо политическо отразяване по време на изборите за президент. Появиха се твърдения, че медията е обърнала прекалено голямо внимание на бившия американски лидер. Тръмп също многократно влезе в спорове с телевизията за изопачаване на неговите думи или действия.

Бившият президент отпразнува оставката на Зукър, като посочи в изявление, че “пътят му в компанията е бил прекратен по множество причини, но главната е, че Си Ен Ен загуби пътя към зрителите си и към всички останали”.


loading...