премиер на Нова Зеландия

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Министърът на образованието Крис Хипкинс най-вероятно ще стане следващият министър-председател на Нова Зеландия, съобщи АП. Той е единственият кандидат, участвал в надпреварата в събота, за да замени на поста Джасинда Ардърн. 44-годишният Хипкинс все още трябва да получи одобрение в неделя от колегите си от Лейбъристката партия в парламента, но засега това е само формалност.

Припомняме, че Ардърн изненадващо обяви в четвъртък, че подава оставка като премиер след пет години и половина.

Липсата на други кандидати показва, че депутатите са се обединили зад Хипкинс, за да избегнат всякакви признаци на разединение след напускането на Ардърн.

Хипкинс ще има по-малко от осем месеца в ролята, преди да участва в парламентарни избори. Проучванията на общественото мнение показват, че лейбъристите изостават от основния опонент, консервативната Национална партия.

Хипкинс придоби обществена известност по време на пандемията от коронавирус, когато пое роля в управлението на кризи. Но той и други либерали дълго време бяха в сянката на Ардърн, която се превърна в глобална икона на левицата и пример за нов стил на лидерство.

Едва на 37 години, когато стана лидер, Ардърн беше възхвалявана по целия свят за това, че се справи с най-тежката масова стрелба в нацията и ранните етапи на пандемията. Но тя се сблъска с растящ политически натиск у дома и ниво на ярост от някои, с което предишните новозеландски лидери не бяха се сблъсквали.

Според Ардерн процесът се очаква да приключи не по-късно от 7 февруари. Тя обяви също, че общите избори в страната ще се проведат на 14 октомври.