Меркел АстраЗенека

Ваксинираните срещу К-19 не бива да очакват скоро европейски преференции за движение, защото държавните лидери имат противоположни мнения за въвеждането на ваксинационни сертификати, съобщава Сега. Започващият утре двудневен Европейски съвет ще се занимае с този въпрос, но отсега е ясно, че няма да бъде постигнато съгласие, защото Германия и Франция са против и имат подкрепата на още няколко държави срещу инициативата на Гърция за сертификатите.

Канцлерката Ангела Меркел заяви днес пред вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, че „докато броят на хората, които са ваксинирани, е толкова по-малък от тези, които чакат ваксинация, държавата не трябва да се отнася по различен начин към двете групи. Когато предложим ваксинацията на достатъчен брой хора и някои от тях изобщо не искат да бъдат ваксинирани, ще трябва да обмислим дали трябва да има отворен достъп в определени зони само за ваксинираните хора. Но ние все пак не сме достигнали до този етап“, отбеляза тя. Освен това по думите й още не е доказано „недвусмислено“, че ваксинираните не могат да пренасят заразата.

Същите съображения изрази вчера и заместник-председателят на Европейскатеа комисия Марош Шевчович. Като се позова на Европейския център за превенция и контрол на болестите, той каза, че „в момента няма доказателство, че ваксинираният човек не може да се зарази отново и да прехвърли коронавируса на други хора“.
Според дипломати от Германия и Франция, цитирани от „ЕЮ Обзървър“, би било много рисково да се разделят хората в две категории с различни човешки права. Все пак Меркел смята, че „някога в бъдещето ще трябва да се помисли дали в някои области да не се даде достъп само на ваксинирани“. „Но все още не сме достигнали този стадий“, обяснява тя, защото неваксинираните са голямото мнозинство.

В Германия ваксинацията се извършва с препаратите на BioNTech-Pfizer и Moderna. Дава се приоритет на гражданите над 80 години. Според националния лекарствен регулатор ваксинната на АstraZeneca не е подходяща за граждани над 65 години, защото не предизвиква желания имунен отговор. В страната до момента са ваксинирания 3,5 млн. души, което е 4,2% от населението.

Виж още:Здравното министерство: Сертификат за имунизация – след втората дозаСертификат за имунизация срещу COVID-19 ваксинираните могат да получат след приложена втора доза. То…Feb 24 2021skafeto.com

loading...