Пригожин агитира Руската провоенна общност

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Продължаващото разпространение на информация за сделката, сключена с посредничеството на беларуския диктатор Александър Лукашенко за прекратяване на въоръжения бунт на Групата „Вагнер“, показва, че участващите страни може би все още преговарят за спецификите на споразумението. Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Независимата беларуска мониторингова група The Hajun Project цитира данни за проследяване на полети на 27 юни, според които самолетът на финансиста на Групата „Вагнер“ Евгений Пригожин е излетял от летище Мачулишч в Беларус към Русия, летял е до Москва и след това веднага е излетял за Санкт Петербург.

Бившият руски офицер и виден критичен военен блогър Игор Гиркин твърди, че Пригожин се е върнал в Русия, за да преговаря с неуточнени руски официални лица и със Съвета на командирите на „Вагнер“.

ISW не може да потвърди независимо дали Пригожин действително се е върнал в Русия, нито подробностите на предполагаемото посещение, но е възможно Пригожин да се е върнал за кратко, за да уточни допълнителни детайли по сделката, договорена от беларуския диктатор Александър Лукашенко.

На 28 юни руски източници продължиха да спекулират с особеностите на тази сделка. Свързан с „Вагнер“ руски военен блогър публикува интервю с беларуски боец на „Вагнер“, в което боецът твърди, че „Вагнер“ е открил „ново бойно направление“ в Беларус и че някои бойци на „Вагнер“ ще „работят в Русия“, а други „ще работят в Беларус“.

Руското опозиционно издание „Медуза“, позовавайки се на източник в руското Министерство на отбраната (МО), твърди, че с Пригожин в Беларус са отишли само 1000 бойци на „Вагнер“.

Беларуският опозиционен канал „Беламова“ освен това твърди, че на сателитни снимки от 27 юни се вижда изграждането на нов военен обект в Осиповичкия район, който не се е виждал на 13 юни, което предполага, че снимките може да показват изграждането на тренировъчен лагер на Вагнер в Беларус.

Не е ясно дали строежът на военния обект се е появил преди обявяването на сделката между Пригожин и Лукашенко на 24 юни и ISW не може да потвърди независимо дали обектът е свързан по някакъв начин с Вагнер.

Въпреки това широко разпространените спекулации около позицията на Вагнер в Беларус предполагат, че някои аспекти на сделката все още се разработват.

Руски източници предполагат, че бунтът на Вагнер вече оказва широко въздействие върху руската командна структура. Известен руски военен блогър твърди, че бунтът на Вагнер е предизвикал „мащабни чистки“ сред командния състав на руските въоръжени сили и че в момента руското МО е подложено на „краш тест“ за лоялност.

Военният блогър твърди, че руската Федерална служба за охрана (ФСО) извършва преглед на руското военно ръководство, както и на командирите на отделните части.

Блогър твърди, че руските официални лица използват „нерешителността“ на МО при потушаването на бунта и „подкрепата за паравоенни компании (ПВК)“ като претекст за отстраняване на „неудобните“ служители от техните позиции.

По-специално се твърди, че командирът на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) и според слуховете заместник-командир на театъра генерал-полковник Михаил Теплински е поел отговорностите на общ командващ театъра в Украйна от началника на Генералния щаб и настоящ общ командващ театъра армейски генерал Валерий Герасимов на неуточнена дата, но вероятно след бунта.

Герасимов ще запази поста си на началник на Генералния щаб, но вече няма да отговаря за руските операции в Украйна. Друг руски източник твърди, че „атмосфера на подозрение е обхванала Генералния щаб“ и че филиалите на Герасимов са обвинени в нерешителност и провал, докато филиалите на заместник-командващия на съвместната групировка на силите в Украйна армейски генерал Сергей Суровикин са обвинени в съучастие в бунта.

Източниците, които публикуват тези предположения, до голяма степен са били точни в предишни съобщения за промени в руското командване, въпреки че продължаващото нарушаване на човешките мрежи и тежките потенциални последици, свързани с въоръжения бунт на Пригожин, могат да повлияят на точността на тези източници.

В момента ISW не може да потвърди нито едно от тези предположения за промени в командването, но е очевидно, че въоръженият бунт продължава да има значителни последици в информационното пространство.

Руските власти съобщиха, че на 28 юни е арестуван армейски генерал Сергей Суровикин, което вероятно показва, че Кремъл възнамерява да прочисти МО от фигури, смятани за нелоялни. Руският опозиционен източник The Moscow Times съобщи на 28 юни, че два източника, близки до МО, са потвърдили, че руските власти са арестували Суровикин, защото е избрал да застане на страната на Пригожин по време на бунта.

На 28 юни вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че американски служители, информирани от американското разузнаване, са заявили, че Суровикин е знаел предварително за бунта, но че американското разузнаване все още се опитва да установи дали Суровикин е подкрепил пряко усилията на Пригожин.

Не е ясно какво е станало, което е принудило Суровикин да призове Пригожин да прекрати бунта само няколко часа след началото му, макар че е възможно той да го е направил под натиск, а не от подкрепа за руското военно ръководство.

Ако руските власти наистина арестуват Суровикин, тогава Кремъл вероятно ще използва Суровикин и свързаните с него лица като козове на изкупителната жертва, за да обясни публично защо руската армия и руският апарат за вътрешна сигурност са реагирали зле на бунта и да оправдае евентуален ремонт на руското военно ръководство.

ISW вече е съобщавала за забележителните връзки на Суровикин с Вагнер и предполагаемата му подкрепа за Вагнер, а Суровикин е основен кандидат за изкупителна жертва, независимо от действителната степен на подкрепа, която е оказал на въстанието.

Кремъл вероятно ще се опита да балансира между желанието си да смекчи широко разпространеното презрение към фигурите от ръководството на МО, което подхрани бунта на Вагнер, като същевременно се опита да обезсили онези, които може да са симпатизирали на бунта.

Части от про-военната ултранационалистическа общност и руските военни редовно критикуват Герасимов и руския министър на отбраната Сергей Шойгу за управлението на войната в Украйна, а обявената от Пригожин цел за насилствено отстраняване на двамата генерали подсказва, че Кремъл може да разглежда непопулярността на Герасимов и Шойгу като пряка заплаха за способността на Путин да запази подкрепата си сред ключови групи избиратели и военни.

ISW вече оцени, че Кремъл вероятно се опитва да даде знак, че Шойгу ще запази поста си, но Кремъл все още не е повишил Герасимов по подобен начин в дните след бунта.

Кремъл може да се опита да успокои презрението към ръководството на МО, като намали ролята на Герасимов в операциите в Украйна, въпреки че е много вероятно той да запази, поне номинално, позицията на общ командващ театъра на военните действия и дългосрочната си роля на началник на Генералния щаб. ISW и преди е оценявала, че отстраняването на Герасимов от някоя от двете длъжности би било твърде вредно за репутацията на Путин и МО. Путин би могъл да се опита да избегне последиците от бъдещи промени в командването, като все повече награждава командирите с отговорности извън официалните им длъжности.

Путин вероятно е допълнително стимулиран да не сменя публично Герасимов от опасения да не легитимира бунта като успешно средство за изнудване. Предположенията, че ролята на Герасимов в Украйна намалява, може да подсказват, че Путин пренасочва Герасимов към други усилия, вместо да го понижи напълно.

Путин вероятно цени Герасимов преди всичко заради неговата лоялност и може да възложи на Герасимов кадрови промени в МО, насочени към лоялността, ако Кремъл реши да преразгледа руското военно ръководство.

Възможно е Кремъл да е избрал Теплински за фактически общ командир на театъра на военните действия, тъй като според съобщенията той е широко популярен сред руските редови военнослужещи и руската ултранационалистическа общност.

Преди това, през зимата на 2023 г., Теплински е командвал силите заедно с Вагнер около Бахмут, но не е ясно веднага дали Теплински е подкрепял Вагнер в по-общ план, както се твърди, че е правил Суровикин, а по време на въоръженото въстание Теплински е запазил мълчание.

Съобщава се, че в края на февруари Теплински изразява недоволство от настоящото военно командване директно пред Путин и през април 2023 г. заема водеща позиция във военното командване, превръщайки се в един от най-забележителните антигерасимовски командири, освен Суровикин.

Твърди се, че Теплински отговаря за секторите на фронта, където руските сили в момента се защитават от украинските контраофанзивни операции, и спекулациите за фактическото му назначаване за общ командващ театъра на военните действия може да показват, че Кремъл се е опитал да възнагради Теплински за надзора на доктриналните руски отбранителни операции в тези райони на фронта или да намери публично лице за военните усилия, което да може да претендира за признание за това, че е показало поне основна военна компетентност, за да компенсира или отклони вниманието от Пригожин, който е получил за превземането на Бахмут.

Кремъл може да реши да разпредели отговорностите за командването в Украйна по такъв начин, че руските военни служители да признаят частно, че анти-Герасимов контролира военните усилия в Украйна, без да се налага Кремъл да признава този факт публично.

Кремъл вероятно ще се бори да балансира между успокояването на недоволството от МО и прочистването му от нелоялни фигури, без да влиза в противоречие със своята реторика и действия.

Ако този баланс се окаже твърде труден за постигане, той може да избере да преследва само една от целите. В такъв случай Кремъл почти сигурно ще избере усилията за прочистване на нелоялните фигури, независимо от продължаващия гняв към ръководството на МО.

Руски източници твърдят, че Кремъл наказва руските сили, които според него са се провалили в отговора си на бунта. Руски военни блогъри твърдят, че руските пилоти, които са отказали да ударят конвоите на Вагнер, и руските граничари, които са отказали да открият огън по Вагнер, сега са изправени пред неуточнено наказателно преследване.

Възможно е Кремъл да накаже руски военнослужещи с по-нисък ранг, за да си създаде допълнителни козове на изкупителна жертва за отговора на въстанието, въпреки че отказът да се изпълнят законни и преки заповеди би бил основание за военен съд във всяка армия, а заповедта за обстрел на сили, участващи във въоръжено въстание, най-вероятно би била законна. ISW не може да потвърди тези твърдения на военните блогъри в момента.

Руската Дума обмисля допълнителни мерки за засилване на контрола върху информационното пространство и насърчаване на автоцензурата в широките интернет общности. На 27 юни първият заместник-председател на комисията по образование в Държавната дума Яна Лантратова заяви, че Държавната дума ще предложи да се назначи орган, „упълномощен да следи дейността на блогърите“.

Лантратова също така заяви, че депутатите от Държавната дума ще внесат допълнителен законопроект за регистрацията на блогърите като „средства за масова информация“ и който определя правата и задълженията на блогърите.

Въпреки че в докладите за този законопроект не се посочват военните кореспонденти или милиблогърите, вероятно милиблогърите ще попаднат в широката категория „блогъри“ и ще бъдат обект на засилено регулиране и контрол от страна на предложения мониторингов орган и произтичащия от него законопроект. ISW и преди е съобщавала за усилията на руските власти да засилят цензурата върху военните блогъри и военните коментатори.

Възможно е Думата да е предложила този закон, използвайки широката категория „блогър“, за да избегне предизвикването на конкретен гняв от страна на милиблогърите, които в голяма степен не коментираха тези актуализации на 28 юли.

На 28 юни Беларус официално ратифицира споразумение за създаване на съвместни руско-беларуски центрове за обучение в Беларус. Беларуските медии съобщиха, че беларуските депутати са приели проектозакон за ратифициране на споразумението между Русия и Беларус за „създаване и функциониране на центрове за бойна подготовка за съвместно обучение на военнослужещи“ на беларуски и руски военнослужещи.

Министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин отбеляза, че основните задачи на тези центрове за бойна подготовка са „обединяването на бойната подготовка“ на руските и беларуските сили.

През април 2021 г. ISW вече оцени, че Русия е открила такива тренировъчни центрове в Беларус, за да създаде условия за по-нататъшно постоянно военно базиране като част от по-широките руски усилия за пълно подчиняване на Беларус под контрола на Кремъл.

Споразумението за съвместни центрове за обучение преди това беше подписано на 28 март 2023 г. въз основа на проектозакон за договора от 31 октомври 2022 г.

Ратифицирането на вече съществуващото споразумение е следващата стъпка в продължаващата кампания на Кремъл за осигуряване на военното подчинение на Беларус и не е свързано със съобщената сделка между финансиста на Групата „Вагнер“ Евгений Пригожин и беларуския диктатор Александър Лукашенко за изселването на Вагнер в Беларус след въоръженото въстание от 23-24 юни.

На 28 юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонен разговор с началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Ислямска република Иран генерал-майор Мохамед Багери.

Руските медии съобщиха, че Шойгу и Багери са обсъдили въпроси на двустранното военно и военнотехническо сътрудничество, регионалната сигурност и по-широката международна ситуация и са обявили намерението си да задълбочат двустранния диалог и да разработят допълнителни договори в областта на отбраната.

Багери отговаря за иранската военна политика и стратегическо ръководство и преди това се е срещал с Шойгу в Москва през октомври 2021 г.

Висшата роля на Багери в иранския апарат за сигурност предполага, че той може да обсъжда с Шойгу продажбата на оръжие. Ирански официални лица и преди са изразявали интерес към получаването на руски изтребители и системи за противовъздушна отбрана в замяна на подкрепата на Иран за руските военни усилия, въпреки че тези продажби все още не са осъществени.

ISW и Проектът за критични заплахи по-рано бяха оценили, че Иран се стреми да използва продажбите на оръжие, за да генерира приходи за иранската икономика.

По непотвърдени данни руската военна полиция уж е задържала командири на групата „Вагнер“ в Сирия.

Саудитският телевизионен канал „Ал Хадат“ съобщи, че на 27 юни в ефир е заявил, че руската военна полиция е задържала ръководителя на клона на „Вагнер“ в Сувейда, Сирия, и още трима „високопоставени“ командири на „Вагнер“ във военновъздушната база Хмеймим и е посетила офисите на „Вагнер“ в Дамаск, Хама и Дейр ез Зор.

Руският вестник „Комерсант“ съобщи, че командирът на „Вагнер“ Дмитрий Уткин по-късно е отрекъл тези твърдения за арести на служители на „Вагнер“ в Сирия в своя канал в Telegram.

Друг канал в Telegram, свързан с „Вагнер“, също отрича арестите.

ISW не е в състояние да провери независимо тези твърдения към момента.

Украинските сили проведоха контраофанзивни операции в поне четири сектора на фронта. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили провеждат настъпателни операции в посока Бахмут, по протежение на административната граница между Западен Донецк и Източно Запорожие и в Западно Запорожие.

Руското МО заяви, че руските сили са отблъснали украинските атаки южно от Кременна.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви в интервю за Financial Times, публикувано на 28 юни, че „основното събитие“ на украинската контраофанзива все още не е започнало.