Приднестровието

Приднестровието заяви, че иска да се присъедини към Русия. Ръководителят на външното министерство на „републиката“ Виталий Игнатиев заяви пред руски медии, че Тираспол възнамерява да настоява за прилагане на резултатите от „референдума“, проведен в Приднестровието през 2006 г., съобщава Дир.бг.

„Векторът на Приднестровието през всичките години на неговото съществуване остава непроменен, което се отразява в резултатите от референдума от 17 септември 2006 г., в който ясно се заявява: независимост, последвана от свободно присъединяване към Руската федерация. Независимостта на страната е безусловен приоритет“, каза Игнатиев.

Молдова не признава резултатите от този референдум.

В последно време в медиите вече се обсъжда темата за нова голяма руска офанзива, която може да бъде насочена срещу Одеска област, която е в съседство с Приднестровието.

Ако руснаците се укрепят на юг, ще има настъпление срещу Одеса, заяви в началото на седмицата.

Анализаторът на американския институт за иззследване на войната Наталия Бугаева. Според нея от военна гледна точка руснаците нямат възможност да превземат Одеса сега.

„Ще има ракетни удари, които виждаме. Но мисля, че е преждевременно да се говори за Одеса сега, преди да са завършили в Донбас. Но намеренията им не са се променили. Ако те се окопаят на юг, впоследствие ще има атака срещу Одеса. И Одеса ще бъде една от първите им цели – тя им е необходима не само за контрол над южната част на Украйна, за контрол над Черно море, но е важна и за Молдова, и за Приднестровието“.

Още от Свят


loading...