България снаряди от натовски калибър ЕС производство на боеприпаси

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Контактната група за отбрана на Украйна, която проведе онлайн заседание във вторник, е обсъдила спешната нужда на Украйна от боеприпаси. Това съобщи Би Би Си.

„Обсъдихме плановете за увеличаване на производството както на национално, така и на многонационално равнище като част от инициативата на Европейския съюз за производство на повече боеприпаси“, заяви Лойд Остин.

САЩ и Европа работят усилено, за да осигурят на Украйна боеприпасите, от които тя ще се нуждае за продължителна контраофанзива срещу Русия, а западните държави бързат да увеличат производството.

Както Си Ен Ен вече съобщи, намаляването на запасите от артилерийски боеприпаси е предупредителен сигнал за НАТО, тъй като алиансът не е бил достатъчно подготвен за възможността от продължителна война в Европа след десетилетия на относителен мир.

Миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че никой в НАТО не се е питал какво ще се случи, ако тази война, която се очакваше да бъде кратка, се проточи дълго време.

Арсеналите на САЩ по света разполагат с определен задължителен запас от спешни боеприпаси, с които военните нямат намерение да се разделят. Обемът на тези запаси е класифициран.

Според военните обаче Вашингтон вече се приближава до тази граница, като продължава да снабдява Украйна със 155-милиметрови боеприпаси. САЩ започнаха да увеличават производството на тези снаряди миналата година, когато стана ясно, че войната ще се проточи много по-дълго от очакваното.

Но ще са необходими години, за да се достигне масово производство на боеприпасите до приемливо ниво, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан пред CNN в неделя.