https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Сенатор Роджър Маршал (R., Kan.) публикува доклад за произхода на Covid-19 преди няколко дни, изтъквайки идеята, че пандемията „най-вероятно“ е резултат от „две изтичания“ от китайски лаборатории, пише New York Post. „Този доклад заключава, че най-вероятно това са две изтичания от лаборатория в периода септември-октомври [2019], дори още през юли или август“, каза Маршал пред репортери преди публикуването на доклада.

„Стигнахме до извода, че Китай е започнал разработването на ваксина през ноември 2019 г. И тогава второ лабораторно изтичане изглежда най-разумното обяснение“, добави сенаторът. „Има ключови точки от данни, които се укриват, които могат да ни помогнат да докажем това.“ Докладът от 301 страници, озаглавен „Мътни води“, е изготвен от Робърт Кадлек, медицински експерт, който ръководи Operation Warp Speed, публично-частно партньорство, стартирано през май 2020 г. за ускоряване на разработването и разпространението на ваксини.

В доклада се спекулира, че две лабораторни изтичания са настъпили в рамките на седмици едно от друго през есента на 2019 г. в Ухан, Китай, където се намира изследователски институт по вирусология. През месеците след първоначалните изтичания случаите на Covid-19 в околния регион се увеличиха.

Теорията до голяма степен се основава на графика за разработване на китайската Covid ваксина: д-р Джоу Юсен, китайски военен учен, който по-късно почива при мистериозни обстоятелства, подава патент за Covid-ваксина на 24 февруари 2020 г., което предполага, че работата по ваксината е започнала поне още през ноември 2019 г. въз основа на графика на Operation Warp Speed. Случая с починалите 11 ирански военни, които пътуват до Ухан за Световните военни игри през есента на 2019 г., допълнително подкрепят тази графика за ранно избухване, се твърди в доклада.

Имаше „забележимо увеличение на случаите на грипоподобно заболяване при възрастни в Ухан през седмица 46 (11-17 ноември 2019 г.) като тестовете за грип същата седмица обаче са отрицателни. Това събитие е подобно на епидемиологичното отклонение, идентифицирано в публикуваното проучване. Това се случва приблизително 13 седмици преди регистрирания скок на случаите на COVID-19 в Ухан в края на януари, началото на февруари 2020 г.“, се отбелязва в доклада.

„Епидемиологични и генетични молекулярни анализи на ранно публикуваните циркулиращи щамове SARS-CoV-2 от Ухан подкрепят възможността за две събития преливащи от едното към другото и с две или повече седмици между тях“, пише Кадлец в доклада.

„Тази оценка е направена въз основа на незначителни генетични разлики в ранните циркулиращи щамове, което предполага, че две линии на един и същи вирус може да са се появили едновременно и да са се развили по различни пътища или последователно разделени от определен период от време.“

„Едната линия показва повече мутации от другата, което означава, че е била разпространявана по-дълго от другата или потенциално е преминала през повече индивиди.“

Допълнително подхранвайки подозренията, Институтът по вирусология в Ухан изтрива онлайн база данни с проби от коронавирус на 12 септември 2019 г., които според Маршал вероятно биха показали „братовчеди“ на COVID-19, ако наистина вирусът е от природата, а не допълнително „пипнат“ от китайските учени.

„Китай имаше всички шансове да опровергае всички доклади около произхода на COVID-19, но те не са и няма да го направят. Горд съм да публикувам доклада за произходът на COVID-19, решаващо развитие за достигане до дъното на това от къде се появи този вирус, написа в Туитър сенатор Маршал.

Wall Street Journal през февруари разкри, че Министерството на енергетиката, което управлява Националните лаборатории на САЩ, сега вярва, че пандемията е започнала с изтичане на вируса от китайска лаборатория.

Директорът на ФБР Кристофър Рей потвърди същия месец, че ФБР също смята, че COVID-19 е изтекъл от лаборатория.

„ФБР от доста време оценява, че произходът на пандемията най-вероятно е потенциален лабораторен инцидент в Ухан“, казва Рей. „Тук говорим за потенциално изтичане от лаборатория, контролирана от китайското правителство.“