На Пушкинския площад в Москва се състоя митинг срещу изборните фалшификации на парламентарния вот в Русия, съобщи Дойче веле. Проявата беше организирана от Комунистическата партия на Руската федерация. Тя се излъчваше пряко по канала в YouTube на изданието Sota Vision.

По данни на Общоруското обществено движение в защита на правата на избирателите „Глас“, при гласуването на 17-19 септември са установени най-малко 4478 нарушения.

Митингът беше обявен като среща с избиратели, за да се избегнат наложените забрани. Комунистическата партия, която не призна резултатите от електронното гласуване в столицата Москва, се опита да организира три акции – на 20, 21 и 25 септември, но властите в руската столица не дадоха позволение, като се позоваха на епидемичната обстановка.

Според оценки на медиите, на Пушкинския площад на 20 септември са се събрали към 300 души.

Край площада бяха поставени заграждения, наоколо бяха паркирани специализирани коли за превоз на арестанти.

Полицията задържа една от участничките в проявата, но скоро след това тя беше освободена. По думите й, тя е била задържана заради това, че е скандирала „Навални“, пише „Новая газета“.

Пред демонстрантите говориха Валерий Рашкин, Денис Парфенов и Сергей Обухов, които се кандидатираха за руската Дума в едномандатни избирателни райони. Рашкин обеща, че комунистите ще са на улицата докато резултатите от електронното гласуване в Москва не бъдат анулирани.

Припомняме, най-висок резултат на вота има партията на президента Владимир Путин „Единна Русия“. При преброени 99.85 процента от протоколите формацията получава 49.83 процента от гласовете. Комунистите получават 18.94 процента, което е втори резултат. В парламента влиза също Либерално-демократическата партия на Русия със 7.52 %, „Справедлива Русия – Патриоти – За истината“ със 7.47 % и партията „Нови хора“ с 5.33%, която за първи път влиза в Думата.

Вижте още:
Кой печели изборите в Русия?Управляващата партия „Единна Русия“ печели 46,11 % от гласовете на парламентарните избори в Русия, п…Sep 20 2021skafeto.com

„Единна Русия“ очаква победа на парламентарните избориРусия в неделя приключва тридневните парламентарни избори, на които се очаква управляващата партия „…Sep 19 2021skafeto.com


loading...