Хилядни демонстрации срещу ограниченията на коронавирус се проведоха в редица градовете в Германия в събота, предаде ДПА. Около 10 000 души се събраха на демонстрация в Хамбург в събота следобед. Полицията определи протеста като мирен и каза, че социалното дистанциране е било спазено.

В Трир, в югозападната част на Германия, около 500 души се присъединиха към планирана демонстрация, въпреки че според съобщенията около 100 участници са се събрали, за да организират контрадемонстрация, съобщи полицията.

Въпреки че няма данни за сериозни инциденти, са били извършени няколко дребни нарушения и полицията изпрати някои протестиращи, които отказаха да се подчинят на заповедите им.

Други протести в Германия в събота включват един с около 2000 демонстранти в Ноймаркт, един с 2000 демонстранти във Фюрт и един със 100 демонстранти в Мюнхен.

В някои градове, включително Мюнхен и Берлин, протестиращите също демонстрираха в своите превозни средства с клаксони и транспаранти, докато преминаваха през града.

Съботните протести последваха десетки подобни демонстрации, които се проведоха в Германия в петък вечерта, които също бяха до голяма степен мирни, според Министерството на вътрешните работи.

Нивото на заразяване в Германия наскоро достигна високи нива, невиждани от началото на пандемията, което доведе със себе си подновени ограничения върху обществения живот, особено за неваксинираните. Стойността на новите инфекции на 100 000 жители през изминалата седмица е 402,9, което е леко понижение спрямо предходния ден.

Здравните власти в събота съобщиха за 53 697 нови случая, регистрирани през последните 24 часа, с около 10 000 по-малко от преди седмица. Броят на починалите през същия период е 510.

Новите власти се обявиха за задължителна ваксинация.

Демонстрации в събота се проведоха и в Австрия, където властите също наложиха строги правила за неваксинираните.


loading...