Путин Медведчук

Вестник Washington Post публикува статия, която разкрива, че руският президент Владимир Путин лично е настоял на последната размяна на военнопленници, която бе извършена между Русия и Украйна. Washington Post се позовава на собствени източници – американски и украински официални лица, които остават анонимни, а статията резюмира руската редакция на BBC.

Путин не се е вслушал в предупреждението на ФСБ – Федералната служба за сигурност на Руската федерация, че размяната на 215 затворници, включително 10 чужденци и петима командири, които се предадоха в „Азовстал“, срещу Виктор Медведчук и 55 руснаци от украински плен ще предизвика негативна реакция дори и сред поддръжниците на руския президент.

Такава реакция имаше реално в руското обществено пространство.

Путин лично е разменил Медведчук за 160 украински военнопленници
Медведчук с жена си Оксана

„Показателно е, че Путин реши да замени своя подръжник и една от дългогодишните си марионетки в Украйна, Медведчук, с героите от Мариупол. Много хора в Украйна се радваха, че са върнали у дома доблестните воини, докато в Москва много хора бяха отвратени, че са видели какво наистина е важно за Путин“, казва източник пред вестника.

Путин лично е разменил Медведчук за 160 украински военнопленници

В статията се разкрива също, че Роман Абрамович и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман са посредничили в преговорите. И за двамата основният мотив е да подобрят отношенията си със западните страни, твърдят източниците на вестника.

Путин лично е разменил Медведчук за 160 украински военнопленници

Припомняме, че 67-годишният Медведчук е крупен бизнесмен и политик, считан за основна фигура в конфликта между Москва и Киев, а и в миналото влизал не веднъж в ролята на посредник, заради връзките с руския президент.

Медведчук е споделял, че Путин е кръстник на най-малката му дъщеря, затова и често е наричан „кума на Путин“. Политическите проекти и контролираните от него телевизии, разпространяваха проруски позиции. От май 2021 г. Медведчук е под домашен арест по обвинение в държавна измяна и финансиране на тероризъм. През март месец политическата му партия бе закрита, а самият той след началото на руската инвазия в Украйна се укриваше. На 12 април Зеленски обяви задържането на Медведчук и публикува негови снимки в украинска военна униформа, с която се е опитал да избяга.

Путин лично е разменил Медведчук за 160 украински военнопленници

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков избегна коментар за размяната и по-специално за името на Медведчук, когато беше помолен да уточни подробности за Виктор Медведчук. Като аргумент Песков заяви, че не е упълномощен да коментира размяната на пленници между Русия и Украйна.

Веднага след това обаче „ръководителят“ на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин потвърди, че Медведчук е сред „освободените“.


loading...