газ през Украйна

Президентът на Руската федерация Владимир Путин направи публично изказване по време на конференция, че има рискове транзитът на руски газ през Украйна към Европа да бъде прекъснат, предава агенция „Ройтерс“.

Сделката, по която в момента се осъществява транзит на газ между Русия и Украйна, изтича в края на тази година и Москва заяви, че може да обмисли прекратяването на краткосрочна сделка с Киев, тъй като има нужда от време за завършване на строителни тръбопроводи, заобикалящи Украйна, за да продължи износа на газ за Европа, най-големият му пазар за износ на газ.

Кремъл е готов да свали цената за директните доставки на газ за Украйна с до 25 процента, заяви Путин на пресконференция в бразилската столица, съобщава „Спутник“.

„Ние им казахме, че дори и да ги доставим директно, можем да си позволим намаление на цената с 20 процента, дори 25 процента“. Путин добави, че Русия отдавна е отворена да работи с Украйна по транзита на газ и доставките, които биха били по-евтини от тези на доставките на „обратен поток“.

Петкова: Българската борса за природен газ ще заработи от декемвриОптимист съм за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Това заяви министърът на енергетиката Теменужк…Oct 6 2019skafeto.com

„Готови сме да работим с Украйна по нашия транзит на газ към Украйна и по директните доставки за Украйна на цени, които биха били по-ниски от това, което плаща за руски газ, изпратен обратно от Европа“, подчертава Путин.

Великобритания забрани да се добива шистов газОт днес Великобритания налага мораториум върху добива на газ чрез фракинг (хидравлично разбиване) в …Nov 3 2019skafeto.com

Относно рискът от нарушаване на транзита на газ през Украйна към Европа, той добави, че исковете, отправени срещу руския „Газпром“ от украинския държавен енергиен гигант „Нафтогаз“, само влошават ситуацията.

Мая Манолова: Защо г-жа Фандъкова 10 години мълчи за високите сметки на Топлофикация? (ВИДЕО)„Притеснително е мълчанието от страна на Столичната община по отношение на общинското дружество Топл…Oct 22 2019skafeto.com

loading...