путин в сирия

Посещението на президента Владимир Путин в Дамаск показва, че Русия е доминиращата сила в Сирия. Освен това Москва сигнализира на САЩ и Иран, че не иска да вижда конфронтацията между тях в Сирия. Това мнение беше изразено във вторник в разговор с кореспондент на ТАСС от изследовател във Вашингтонския арабски център Джо Макарон, коментирайки посещението на руския лидер в Сирия.

„Това не е първият път, когато Путин пътува до руските войски, разположени в Сирия. Този път подобно пътуване имаше смисъл, защото беше на път за Истанбул по време на православната Коледа. Въпреки това, датите на това пътуване също са интересни, защото е станало след убийството на Касем Сюлеймани и на фона на реакцията на Иран на операцията в САЩ „, заяви американският експерт.

Руският контрол в Сирия не трябва да отслабва според Путин

Имаше предвид убийството от американците на командира на специалните части Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран Касем Сюлеймани.

Русия се стреми да предотврати евентуално преминаване на сирийския президент Башар Асад към Иран в светлината на рязко влошаване на отношенията между Вашингтон и Техеран.

Путин не иска конфронтация между САЩ и Иран в Сирия

„Путин напомня на заинтересованите страни, че Русия остава доминиращата сила в Сирия, като същевременно гарантира, че Асад няма да се насочи към Иран след убийството на Сюлеймани и леко намеква, че не иска да вижда американско-иранската конфронтация в Сирия“, убеден е Макарон.

Путин не иска конфронтация между САЩ и Иран в Сирия

Според него американско-иранската конфронтация дава възможност на Русия да укрепи позициите си в Сирия. „С оглед на факта, че САЩ и Иран са погълнати от тази нова криза, Русия вижда възможност да консолидира своето влияние в Сирия“, заяви политологът.

Вижте още:
Русия и Китай продават модерни изтребители и танкове на ИранИран е изградил най-големия арсенал от балистични ракети с малък и среден обсег в Близкия Изток, пре…Nov 20 2019skafeto.com

САЩ ликвидира легендарен генерал на Революционната гвардия на ИранПо заповед на президента Доналд Тръмп САЩ са извършили атака срещу командващия иранските бригади Ал …Jan 3 2020skafeto.com

Иран изстреля десетки ракети срещу база в ИракИран съобщи, че е изстрелял десетки ракети земя-земя по базата „Айн ал Асад“ в Ирак, където са разпо…Jan 8 2020skafeto.com

loading...