Путин видеоконферентен разговор

Руският президент Владимир Путин заяви, че е подписал указ за търговията с газ с „неприятелски“ държави*, който ги задължава да плащат за енергия в рубли, съобщиха руските агенции, цитирани от Дир.бг.

„Днес подписах указ, който установява правилата за търговия с руски природен газ с така наречените неприятелски държави“, каза Путин по време на среща с представители на авиационната индустрия, цитиран от Газета.ру.

Руският лидер обясни, че за да купуват газ от 1 април, западните страни ще трябва да открият сметки в рубли в руски банки. В същото време той подчерта, че Москва „няма да се занимава с благотворителност в търговията с газ“ и в случай на отказ да се плати в рубли, ще смята това за нарушение на договора.

„Съществуващите договори за доставка на газ ще бъдат прекратени, ако купувачи от неприятелски държави не спазват новите условия за плащане“, подчерта президентът, цитиран от interfax.ru.

Президентът каза още, че Русия ще продължи да доставя газ в договорените количества и на договорени цени, които са доста под спот цената. Договорите на „Газпром“ с европейски контрагенти (както за транспортиране, така и за доставка на газ) са актуализирани и допълвани десетки пъти през историята на сътрудничеството. В същото време основата за такава ревизия бяха както преговорите на страните, така и промените в европейската регулаторна рамка. Сега руското законодателство се променя.

Путин припомни, че блокирането на активите на Централната банка от САЩ и ЕС представлява заплаха за валутните приходи от износ на газ.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че системата за конвертиране на плащанията за газ в рубли ще бъде „проста, разбираема, прозрачна и осъществима за уважавани европейски и международни купувачи“. Той обясни, че новите правила за плащане няма да влязат в сила от 31 март, тъй като „плащането и доставките са процес, разтеглив във времето“.

По-рано в четвъртък Песков каза, че Москва обмисля схема за плащане на газ от чуждестранни партньори в евро чрез Газпромбанк, която след това ще обръща средствата в рубли. В същото време той не пожела да разкрие подробности за тази схема и дали тя ще бъде разширена и в други страни, а не само в Германия.

В момента Газпромбанк не е обект на санкции от ЕС именно поради паричните трансакции за доставки на енергия, които минават през нея.

На 23 март Путин по време на среща с правителството обяви, че продажбата на природен газ и друг износ от Русия за Европа и САЩ скоро ще бъде конвертирана в рубли – повече няма да се плаща в „компрометирани“ валути.

В отговор страните от Г-7 решиха да призоват местните компании да не приемат руската валута при плащания за газ, след като в договорите са заложени евро или долари. Решението дойде на спешна среща на министрите на енергетиката на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ. Последва и изявление на ЕС, че за руски газ няма да се плаща в рубли.

На 28 март руският президент Владимир Путин инструктира правителството, Банката на Русия и „Газпром“ да предприемат мерки за прехвърляне на плащанията за газ с неприятелски държави в рубли до 31 март.

На 30 март Путин разговаря с германския канцлер Олаф Шолц, а по-късно и с италианския премиер Марио Драги по въпроса за плащането на руския газ. Според съобщения от Кремъл и Берлин руският президент е представител схемата за плащане през Газпромбанк и на двамата лидери.

„Шолц не се съгласи с предложената от Путин процедура в разговора, но поиска писмена информация, за да се запознае по-добре с предложението“, заяви говорител на германското правителство.

*Списъкът с неприятелски към Русия страни беше одобрен на 7 март и включва САЩ и Канада, страните от Европейския съюз, Великобритания и нейните островни територии, Украйна, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Северна Македония, Япония, Южна Корея, Австралия, Микронезия, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван.

Още за кризата


loading...