Кремъл 9 май какво става в Русия отношенията между Русия и САЩ

Законопроектът за Covid сертификати в Русия трябва да бъде финализиран, отчитайки на всички житейски ситуации, посочва в списъка с инструкции на руския президент Владимир Путин, публикуван в събота, съобщава ТАСС.

Трябва да се гарантира, че „различни категории граждани могат да получат документи, потвърждаващи“, че са ваксинирани срещу коронавирус или че имат медицински противопоказания, или че човек е преболедувал от Covid.

Освен това трябва да се извърши „оценка на въздействието на прилагането на съответния федерален закон върху дейността на организации в различни сектори на икономиката“.

Заповедта е адресирана до правителството на Русия съвместно с парламента и с участието на сдружения на работодатели и граждани. До 30 януари трябва да бъде направен доклад по този въпрос. На Кабинета на министрите е разпоредено и да осигури „готовността на инфраструктурата и технологиите, които са необходими за прилагането му“ преди приемането на законa.

Вицепремиерът на Русия Татяна Голикова обяви, че правителството, съвместно с партия „Единна Русия“, е взело решение да отложи разглеждането на законопроекта за covid сертификатите на второ четене в Държавната дума поради епидемиологичната ситуация в Русия.

Промените в закона „За санитарното и епидемиологичното благополучие на населението“ предвиждат, че пълнолетните руснаци ще могат да посещават места за масови събития, културни институции, заведения за хранене и търговия на дребно с представяне на QR код за ваксинация или документ, потвърждаващ, че човек е болен от коронавирус или медицинско освобождаване от ваксинация.

Тази мярка няма да засегне аптеките, хранителните магазини и стоките от първа необходимост.


loading...