преговорите за Брекзит българи лондон Великобритания ЕС

BBC получи пълния текст на сключеното между Великобритания и ЕС историческо търговско споразумение. Документът съдържа общо 1246 страници, който включва около 800 страници приложения и бележки под линия. Резюме на сделката от 34 страници вече бе публикувано на уебсайта на правителството на Обединеното кралство, но не и пълният текст.

Лейбъристите заявиха, че ще го подкрепят като единствената алтернатива на „развод“ с ЕС без сделка, въпреки че не са напълно доволни от крайния резултат. Европейският парламент трябва да ратифицира сделката, но е малко вероятно да го направи до новата година, което означава, че прилагането му официално ще бъде временно дотогава.

За първи път от 1973 г. Великобритания ще бъде независима крайбрежна страна с пълен контрол над водите си. Това заяви премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън.

Той отбеляза, че търговското споразумение е постигнато 4 г. и половина след референдума за Брекзит. Джонсън поясни, че е бил против удължаването на преходния период, тъй като не е искал несигурността да продължи. Ние постигнахме най-голямото търговско споразумение, всеобхватно споразумение за свободна търговия с ЕС като това между Канада и Общността, подчерта той. Джонсън увери, че споразумението ще защити пазара на труда, ще позволи да се продават британски стоки без мита и квоти на единния пазар, ще се позволи на компаниите да правят бизнес в Европа. Върнахме си контрола над нашите закони и съдбата ни, изтъкна той и добави, че от 1 януари „ние напускаме митническия съюз и единния пазар“.

Британските закони ще бъдат създавани само от британския парламент, тълкувани от британски съдии в британски съдилища и юрисдикцията на Съда на ЕС ще бъде прекратена, продължи премиерът.

Според него това е добро споразумение за цяла Европа. Той се надява британският парламент да прегледа и гласува споразумението до 31 декември.

Въпреки че напускаме ЕС, тази страна ще остане културно, емоционално, исторически, стратегически обвързана с Европа, не само с 4-те милиона граждани на ЕС, които са се устроили на Острова през последните четири години и които допринасят за нашата страна, поясни Джонсън.


loading...