първата ваксинирана

90-годишна британка стана първата в света, ваксинирана срещу COVID-19. Маргарет Кийнън каза, че „това е най-добрият подарък за ранен рожден ден, който бих могла да си пожелая“, предава Дир.бг.

Г-жа Кийнан, която живее в Ковънтри в продължение на шест десетилетия, но произхожда от Енискилен, Северна Ирландия, получи ваксината от медицинската сестра Мей Парсънс в градската университетска болница в 6,31 ч. местно време.

Така тя стана първата, която е ваксинирана с препарата на „Пфайзер“ извън клинични изпитания.

„Очаква се до края на седмицата ще бъдат доставени 800 000 дози. Ваксинацията започва днес в 50 болници в Англия“, заяви пред БНТ Емил Русанов, който издава българския вестник в Лондон.

„А от 14 декември общопрактикуващите лекари ще поставят ваксината в над 1000 дистанционни центъра в страната. Това е най-голямата логистична операция на острова и е под контрола на британското разузнаване“, допълни той.

Транспортирането се извършва от армията с военни самолети, които доставят ваксината от Белгия.

„60% от населението приема позитивно новината за ваксинация. И тук има негативно настроени, страхуват се от странични действия на ваксината, въпреки че изследванията показват, че те са минимални и не са толкова тежки. Но хората са готови да се ваксинират“, категоричен беше Русанов.

Първите, които ще получат препарата на „Пфайзер“ във Великобритания, са хората над 80-годишна възраст и лекарите в болниците.

С програмата за масова имунизация Великобритания стана първата държава в света, която използва ваксината. Тя обаче не е задължителна.

Ръководителят на националното здравеопазване сър Саймън Стивънс заяви, че „това е повратен момент в битката срещу коноравируса“.

Той отбеляза, че ваксинирането ще продължи поне до следващата пролет и предупреди хората междувременно да бъдат много внимателни.

От Световната здравна организация (СЗО) пък заявиха, че ваксината срещу Covid-19 не трябва да бъде задължителна, освен при специфични професионални условия.

Майкъл Райън, директор по въпросите на спешните санитарни ситуации към СЗО, каза, че появата на ваксини е добра новина и подчерта, че е по-добре да се разясняват предимствата на ваксините, вместо те да се правят задължителни.

Виж още:Учени от Нидерландия с лоша прогноза: Коронавирусът ще се превърне в сезонно заболяванеУчени от Лабораторията за експериментална вирусология към Университета в Амстердам (Нидерландия) нап…Dec 7 2020skafeto.com


loading...