северна корея коронавирус
Ким Чен Ун (Снимка: kremlin.ru)

Дефектьор от Северна Корея, влязъл незаконно в страната от Южна Корея в началото на месеца със симптоми, е първият официално документиран случай на коронавирус в тоталитарната държава, съобщават световните агенции.

Според официалното съобщение става въпрос за човек, който е избягъл от режима на Ким Чен Ун преди 3 години и през юли се е завърнал в КНДР, като е прекосил незаконно демаркационната линия при град Кесон.

Ун свика спешно заседание и наложи мигновена карантина на Кесон, въпреки че официалното съобщение не уточнява дали е правен PCR тест на нарушителя с COVID-19. Бил преминал различни медицински изследвания и тестове на секрети и кръв, пишат от севернокорейската агенция.

Специалисти по Далечния Изток обаче се опасяват, че официалното разгласяване на първия случай на заболяването всъщност може да представлява опит на властите да поискат международна помощ заради множество съществуващи огнища в най-изолираната страна на света.

До момента Ким Чен Ун наложи редица рестрикции от Пхенян – за задължително носене на маски на публични места, затваряне на училищата още от февруари, забрана за чужденци да влизат – през януари, и за стриктни проверки на пътуващите граждани от Северна Корея.

Вижте още:
Общият брой на заразените става 10 312През изминалото денонощие у нас са регистрирани 189 нови случая на коронавирус при направени 2 161 т…Jul 26 2020skafeto.com

Излекуваните от COVID-19 гонят 10 милионаБроят на излекуваните от коронавируса в света наближава 10 милиона. Това сочат данните на университе…Jul 25 2020skafeto.com

loading...