https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Околосветските пътешествия както за богати, така и за не толкова богати хора, днес са признак най-вече на приключенски дух, жажда за свобода и добра финансова култура. години от завършването на първото околосветско пътешествие.

Едва ли обаче често се замисляме за първото околосветско пътешествие в историята, от което са минали над 5 века.

През 1519 година мореплавателят Фернандо Магелан потегля от Испания с 5 кораба, за да потърси през Южна Америка път към Азия. Въпреки че той умира преди завръщането в Европа, Хуан Себастиан де Елкано с остатъка от екипажа на Магелан, заедно с „Виктория“, последният кораб от флотилията, пристигат в Испания, като за 1081 дни извършват първото околосветско пътешествие.


Източник: Wikipedia

Корабът „Виктория“

Докато днес околосветските пътешествия са предимно с цел туризъм, преди време те са имали съвсем друга цел. В зората на колониалната епоха Магелан е привлечен от идеята за завоюване на нови територии. През 1512 година той плава до Молукските острови в Югоизточна Азия.

Единствено там, на т. нар. Острови на подправките растат индийското орехче и карамфилът. Тези скъпоценни екзотични подправки обещават голямо богатство, защото на европейските пазари за тях се заплаща в злато. Печалбите от продажбата на подправките на първо време осигурява съществуването му, но събужда и жажда за още повече. Така у мореплавателя се заражда и идеята за околосветско пътуване.

На 21 март 1521 година неговият екипаж от 150 моряци акостира на Филипините – това са първите европейци, стъпили на тази територия. За Магелан именно това се оказва и крайната спирка. Неговата цел е да завладее за Испания богатите острови и ако може, да стане техен губернатор.

Когато прави опит да покори с военна сила едно от селищата, той е фатално покосен от стрела, напоена с отрова. Така намира смъртта си на 21 април. Останалите кораби бързат да отплават в морето, а един от тях е умишлено потопен, заради липса на достатъчно екипаж.

Под командването на Хуан Себастиян Елкано останалите два кораба отплават от Филипните към Островите на подправките. Там най-накрая се сдобиват със скъпоценния товар и се отправят обратно към дома. На връщане единият от двата кораба потъва по маршрута през Тихия океан.

Почти три години след отплаването на Армадата Еркано завършва неволната и непланирана обиколка на земята. На 6 септември 1522 година корабът „Виктория“ достига отново испанското пристанище в Санлукар де Барамеда, оцелелите моряци са едва 20 души.

В чест на Магелан от 16 век насам западният пролив е наречен на неговото име, а именно Магеланов проток.