райхсбюргерите

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„Бундестагът е трябвало да бъде щурмуван, а постовете в новия кабинет вече са били разпределени…“

С това съобщение за една от най-големите по рода си операция срещу терористичната мрежа на т.нар. „Райхсбюргери“ (Граждани на Райха) днес са пълни медиите не само в Германия, пише Дир.бг.

Твърди се, че са замесени представител на аристократична фамилия и бивш член на Бундестага от „Алтернатива за Германия“ и настоящ съдия, както и бивши членове на Висшето командване на Бундесвера, но кои всъщност са въпросните „граждани“?

Кои са райхсбюргерите?

Движението на Райхсбюргерите е националистическо движение в Германия, чиито членове не признават легитимността на Федерална република Германия и се смятат за граждани на Германския райх, който съществува от 1871 г. Те смятат, че границите на германската държава са тези, които са съществували на политическата карта преди 1937 г. Членовете дори имат свои собствени „лични карти на граждани на Райха“.

Като основен аргумент за съществуването на Германския райх райхсбюргерите посочват Ваймарската конституция, която всъщност не е отменена нито от националсоциалистите, нито от антихитлеристката коалиция след победата във Втората световна война. На тази основа райхсбюргерите разглеждат ФРГ като несъществуваща де юре окупационна власт – или фирма („ФРГ“ ООД), управлявана отвън. И въз основа на това си схващане членовете на движението отказват да плащат данъци и глоби, наред с други неща.

Движението възниква през 80-те години на ХХ век, но започва да действа след 2010 г.

През 2016 г. движението на Райхсбюргерите предизвика особена загриженост сред обществеността и привлече вниманието на медиите, след като един от членовете му откри огън по четирима полицаи (един от тях почина). След този случай движението е под специално наблюдение.

За „баща“ на движението традиционно се смята Волфганг Герхард Гюнтер Ебел, родом от Западен Берлин, но жител на Източен Берлин, който през 1985 г. основава Комисарско правителство на Райха (KRR). От 1965 г. до 1980 г. Ебел работи в държавната железопътна компания на ГДР „Дойче Райхсбан“ (може да бъде преведено буквално като „Железници на Германския райх“), което до известна степен повлиява на убеждението на Ебел, че такава държава съществува. След стачка на железопътните работници през 1980 г., в която участва и Ебел, той е уволнен. От този момент нататък той се нарича държавен служител на Райха, а пет години по-късно основава и оглавява KRR. На новата си длъжност той се занимава основно с устен превод на правни документи. Продължава дейността си като „канцлер на Германския райх“ дори след като през 2013 г. получава инсулт.

По официални данни на Федералната служба за защита на конституцията на Германия от януари 2017 г. движението има над 20 000 последователи, като около 500-600 членове са десни екстремисти.

Все пак райхсбюргерите са по-скоро събирателно понятие за организационно и идеологически много разнородна сцена от предимно отделни лица, по-рядко отчасти сектантски малки общества, които отричат съществуването на Федерална република Германия като легитимна и суверенна държава и отхвърлят нейния правен ред. Идеологиите им често включват отхвърляне на демокрацията, елементи на монархизъм, десен екстремизъм, исторически ревизионизъм, а в някои случаи и антисемитизъм, езотеризъм, отричане на Холокоста. Те споделят нагласа за отхвърляне на отвореното и плуралистично общество и отказват, наред с другото, да плащат данъци и глоби или да се подчиняват на съдебни заповеди и административни решения.

Според информацията за днешната акция членовете на групата са разглеждали и „използването на военни средства и насилие срещу представители на държавата“, както и „извършването на убийства“. Твърди се, че групата е следвала конгломерат от теории на конспирацията и идеологията на райхсбюргерите (както и идеологията на американското движение QAnon) и са убедени, че Германия се управлява от тайно общество, известно като „дълбоката държава“.

Принцът на „Княжество Ройс“

Според разследващите групировката е създала „Съвет“ като свой централен орган. Членовете на „Съвета“ са се срещали редовно на тайни срещи от ноември 2021 г., „за да планират завземане на властта в Германия и създаването на собствени държавни структури“.

За председател на „Съвета“ е избран член на стара германска благородническа фамилия: Хайнрих XIII принц Ройс. Според главния прокурор той е един от „водачите“ на групата на Райхсбюргерите. Той е арестуван във Франкфурт на Майн.

До Ноемврийската революция през 1918 г. родът Ройс управлява териториите в днешна Тюрингия. Останалият клон на фамилията има замъци, включително в Долна Австрия, близо до Лайпциг и близо до Заалфелд в Тюрингия.

Принц Хайнрих XIII притежава имението в Заалдорф на река Заале – малка неоготическа ловна хижа Вайдманшайл. Според заключенията на органите за сигурност райхсбюргерите са използвали замъка за срещи с представители на мрежата и за планиране на очакваното сваляне на властта. Според в. „Велт“ принцът е живеел във Франкфурт на Майн, в луксозния квартал Вестенд.

Преди органите за сигурност да го заловят днес, принцът вече се е появил чрез пропагандата на райхсбюргерската идеология, с което е попаднал в полезрението на службите. През 2019 г. в реч на Worldwebforum, който се провежда в Цюрих, той твърди, че Федерална република Германия не е суверенна държава. Монархията? Унищожена от еврейската финансова индустрия. Първата световна война? Подстрекавана от чуждестранни масони. Германия? Не е суверенна държава. Основният закон? Не е конституция, а е написан от съюзниците, за да доминират над Германия.

Според него в Княжество Ройс хората ще водят „щастлив живот“, защото административните структури ще са „управляеми и ясни“. „Ако нещо не върви гладко, отивате при принца“, казва Ройс, като твърди, че разделението на властите е „илюзия“, а Германия е „васална държава“.

В семейството си принц Хайнрих XIII Ройс е смятан за „персона нон грата“ заради конспиративните си твърдения. От друга страна, на райхсбюргерската сцена той си спечелва репутацията на смел просветител. Видеоклиповете му активно се споделят в съответните канали на Telegram.

Според изводите на органите за сигурност в идеите си Ройс и неговите съратници вероятно са се стремели да създадат именно „Княжество Ройс“.

За да договори „мирен договор“ със съюзническите сили победителки във Втората световна война, който според групата все още не е подписан, се твърди, че Хайнрих XIII принц Ройс дори се е свързал с представители на Русия. В групата е участвала и руската гражданка Виталия Б.

Съдията от „Алтернатива за Германия“

Сред претърсените днес имоти е и жилището на бившата депутатка от немската партия „Алтернатива за Германия Биргит Малсак-Винкеман в берлинския квартал Ванзее. Малсак-Винкеман е арестувана и откарана с конвой на Федералната криминална служба.

Арестуваната е завършила е право, член на АзГ и е била член на Бундестага от своята партия от 2017 до 2021 г. Наблюдателите я определят като принадлежаща към „крилото“ на партията, което се смята за екстремистко. След като напуска Бундестага, тя се връща в Берлинския областен съд като съдия. През юни тази година берлинският сенатор по правосъдието Лена Крек (от партията Левите) подава молба 58-годишната юристка да бъде временно пенсионирана поради съмнения в нейната лоялност към конституцията. Административният съд обаче отхвърля молбата.

По информация на разследващите Малсак-Винкеман е трябвало да осигури достъп до Райхстага по време на самия преврат. Как точно са се запознали бивщата депутатка и принц Ройс, засега се знае.

Според изявлението на главния прокурор, в „структурите, подобни на административни“, планирани от групата на Райхсбюргерите за времето след преврата, Малсак-Винкеман е трябвало да отговаря за съдебната система.

Другите членове на заговора са на влиятелни позиции

Сред заподозрените е и действащ служител на висшето военно командване на Бундесвера. В Калв (Баден-Вюртемберг) са претърсени апартаментът и офисът му в казармата. По данни на Службата за военно контраразузнаване (СВК) военният е член на щаба на елитното подразделение.

В немската преса обръщат внимание на факта е, че кандидатите за отделните постове в „държавата“ вече са били определени. За тях се твърди, че са хора с влиятелни позиции в социални или финансово силни области на обществения живот. Според доклада бивши служители от Бундесвера също са замесени в плановете за сваляне на правителството, като няколко от лицата дори са притежавали оръжия.

Няма нужда да се преувеличава

Понастоящем е започнато съдебно производство срещу 51 обвиняеми, арестувани 25 души, включително един човек в Австрия. Вероятно броят на заговорниците е много по-голям. Групата около принц Ройс е разследвана по подозрение в създаване на терористична организация и планиране на сериозен акт на насилие, застрашаващ държавата. Производството, което се води от Федералната главна прокуратура в Карлсруе от края на лятото, вероятно е едно от най-мащабните за защита на държавата в историята на Федералната република.

Въпреки „чудовищните“ намерения на групата около „Хайнрих XIII П.Р.“, все пак няма нужда са се преувеличава, пише в коментар за случая „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Заговорниците не са имали никаква перспектива за успех. Нито в армията, нито в полицията, нито сред населението има симпатии към подобна жестока омраза към демокрацията. Мотивите и основанията за плановете им са неосъществими мечти, които витаят във въздуха и са плод на ненормални идеологически нагласи.
Германия не е била пред колапс. От днес нататък обаче омразата към политиците, агитацията срещу Бундестага, правителството и „системата“ ще трябва да се разглеждат в друга светлина. Може да се предположи, че всеки, който говори по този начин, независимо дали в Бундестага, на масата в кръчмата или на улицата, го мисли сериозно, пише в заключение изданието.

Подобно движение има и в Русия – „Назад в СССР“

Движение, подобно на това на Райхсбюргерите съществува и в Русия под формата на няколко сдружения и, разбира се, са забранени като екстремистки. Сдруженията на „гражданите на СССР“ под различни имена („Съюз на славянските сили на Русия“, „Назад в СССР“, „Съюз на съветските социалистически републики“ и т.н.) попадат под забрана през юли 2019 г.

„Дейността на посоченото обществено сдружение, което има структурни звена и представители на територията на най-малко 30 субекта на Руската федерация, противоречи на действащото законодателство и има екстремистки характер“, се казва в решението на съда.

Лидерът на „гражданите на СССР“, бившият зъболекар Сергей Тараскин, обяснява на своите последователи, че „съветските граждани“ не трябва да връщат заеми, да плащат данъци и сметки за комунални услуги. В същото време всеки от тях има право на 14 милиарда рубли. Това е сумата, посочена от телевизионния канал НТВ във видеоклип за последователите на зъболекаря, заснет по време на полицейско посещение на заседание на „съветското правителство“.

На 4 май 2019 г. Тараскин, който се провъзгласява за „вицепрезидент на СССР“, е осъден от московски съд на осем години в колония. В материалите на съда се посочва, че „председателят“ е разработвал и издавал „заповеди и укази“, както и че е набирал нови членове и е публикувал пропагандни видеоклипове в интернет.

Виж още:В Германия беше пресечен опит за държавен превратОпит за държавен преврат е бил предотвратен в Германия. Тази сутрин специални полицейски сили са нах…Dec 7 2022skafeto.com