Редкоземни елементи

Докато кризата с недостига на чипове изглежда ще остане на дневен ред поне още година, европейските автомобилни производители се готвят за дефицит на други важни за електромобилите компоненти – т.нар. редкоземни елементи.

Компаниите на Стария континент са притеснени заради това, че към момента Китай доминира износа на редкоземни елементи в световен мащаб. Друг важен играч е Австралия. Едни от водещите производители в Европа вече водят преговори с австралийската Arafura Resources, която добива редкоземни елементи.

Лидерът в минната индустрия разработва мина в Северната територия в Австралия, който носи името Nolans и е изчисляван на 1 милиард австралийски долара или 728 милиона щатски долара. Прогнозите са, че този проект може да задоволи 10% от търсенето в световен мащаб на някои видове от тези елементи.

„Имаме ангажимент да доставяме директно суровини за европейски производители“, е потвърдил главният финансов директор на компанията Питър Ширингтън в интервю.

По неговите думи дружеството ще сключи първите официални споразумения в това отношение до края на годината. Засега двете страни все още договарят обема и цените на доставките.

Редица редкоземни елементи са необходими за производството на електромобили, като се започне от литий, никел и кобалт и се стигне до по-малко познати, като неодим.

Редкоземни елементи - следващият проблем след чиповете за автопроизводителите в Европа
Образци на лантаниди. (Източник: wikipedia)

Редкоземните елементи често се намират заедно. Елементът церий всъщност е 25-ият най-разпространен елемент в земната кора (68 части на милион), което е съизмеримо с изобилието на медта. Единственият по-рядък редкоземен елемент е радиоактивният прометий. Най-стабилният му изотоп има период на полуразпад от 17,7 години, така че елементът съществува в природата само в много малки количества (общо около 572 g в земната кора).

По време на постепенното образуване на Земята, плътните редкоземни елементи са инкорпорирани в по-дълбоките части на планетата. Ранното обособяване на разтопения материал до голяма степен включва редкоземните елементи в мантийните скалиГолямата сила на полето и големите йонни радиуси на редкоземните елементи ги правят несъвместими с кристалните решетки на повечето скалообразуващи минерали. Тези елементи химически са много сходни и са трудни за различаване.

Вижте също:
Поскъпва ли рязко електрониката заради САЩ и Китай?Поскъпва ли рязко електрониката по света в обозримо бъдеще? Вероятният орговор е „да“ и причината то…Sep 18 2021skafeto.com


loading...