Снимка: Moritz Hager, WEF @ Flickr.com

Рей Далио основава Bridgewater Associates в апартамента си в Манхатън през 1975 година и го превръща в колос сред хедж фондовете – с около 150 милиарда долара активи – чрез проницателен анализ на макроикономическите тенденции. По пътя си, Далио разработи набор от принципи, по-късно обяснявани в разговори, туитове и книги, които помогнаха за оформянето на културата на фирмата му на „радикална прозрачност“ и превърнаха Bridgewater в „меритокрация на идеите“.

Далио наскоро предаде управлението на базираната в Уестпорт, Кънектикът фирма на следващото поколение лидери, но ще остане член на нейния оперативен борд, инвеститор и наставник на висшите ръководители.

73-годишният Далио се оттегля в момент, когато водещият фонд Pure Alpha на Bridgewater се покачва – той спечели повече от 22% тази година до 31 октомври – но светът се чувства слаб.

След години на разхлабена парична и фискална политика и подхранван от дългове растеж, много нации се борят с необузданата инфлация и централните банкери повишават лихвените проценти, за да охладят ръста на цените.

По-високите лихвени проценти на свой ред поразиха пазарите на акции и облигации и заплашват да насочат големите икономики към рецесия през следващата година. Междувременно в САЩ населението е силно поляризирано, докато външните конфликти между суперсилите заплашват да сложат край на десетилетията на „относителен“ мир.

Далио изследва тези тенденции в последната си книга „Принципи за справяне с променящия се световен ред“ и излага техните последици в скорошно интервю с Barron“s. Неговите възгледи са лични и може да не отразяват тези на Bridgewater, отбелязва той. Ето и какво казва гениалния инвеститор в интервю за финансовото издание Barron’s:

Има пет големи сили, които движат случващото се сега по начини, които не са се случвали през нашия живот, но са се случвали много пъти в хода на историята.

Единият – са големите нива на дълга и увеличаването на дълга, които централните банки подкрепят, като купуват много дългове с пари, които печатат.

Вторият е – големите вътрешни конфликти в държавите – най-големите от 1930-45 г. Те се дължат на най-големите различия в богатството и ценностите от този период насам. Конфликтите, които са най-застрашаващи нашата система, са тези между десните и левите популисти. Този конфликт ще има големи последици за данъците, как се разделя паят на богатството и колко добре работи нашата система.

Трета сила са – конфликтите между държавите, докато световният ред се променя от еднополюсен към двуполюсен. През цялата история, когато най-мощните държави имат приблизително сравнима сила, обикновено има международни конфликти за богатство, власт и идеологии.

Сега виждаме това между Русия и НАТО, Китай и САЩ и други страни. Това променя световния ред по важни начини, които не сме виждали от 1930-45 г. Това води до факта, че правителствата дават приоритет на самодостатъчността и военните разходи пред ефективното производство, което причинява проблеми във веригата на доставки, които повишават инфлацията.

Това също повишава рисковете от военни действия. Другите две сили са – тежки природни явления като суши, наводнения и пандемии, а от добрата страна са създадените от човека иновации и технологии.

Не разбрах, докато не изучавах история, че сушите, наводненията и пандемиите са съборили повече цивилизации и са убили повече хора, отколкото първите три сили взети заедно.

От друга страна, способността на човека да се адаптира и измисля нови технологии е най-голямата сила и сега е по-добра от всякога, защото компютрите ни помагат да мислим по-добре, а развитието на пазарите на рисков капитал предоставя на изобретателните предприемачи ресурсите да изпробвайте техните идеи и, ако преминат теста, да ги приложат в мащаб.

Въпреки че трябва да се инвестира в държави с резервна валута с големи пазарни ограничения, които все още могат да предложат най-много, включително САЩ, Европа и Япония, има нововъзникващи страни със силни финанси и вътрешен ред, които вероятно ще могат да бъдат неутрални в конфликтите между великите сили и имат вълнуващи инвестиционни възможности.

Те включват Сингапур като център за инвестиране в региона на АСЕАН [Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия], в страни като Индонезия и Виетнам. Индия ще има най-висок темп на растеж от всички страни през следващите 10 години и има възможности в части от Близкия изток и Северна Африка, въпреки че капиталовите пазари на тези места все още са в началото на своето развитие.

Също така е важно да имате малко пари, инвестирани в Китай, които са на много атрактивна цена. И аз съм привлечен от експортни бизнеси в Северно Мексико, защото техните разходи за труд сега са ниски в сравнение с китайските и те се възползват от това, че Китай се възприема като опасно място за производство и от което да се изнася за САЩ.

Китай преминава през някои значителни промени, които повечето хора имат преувеличено лоши интерпретации, така че там има някои големи ценности. Вероятно сме близо до това да надминем повечето продажби. Във всеки случай човек трябва да инвестира там, защото това е втората по големина икономика в света, основният конкурент на САЩ в повечето отношения и добър диверсификатор в свят, в който съществуват такива конкуренции.

Разбира се, ако тези състезания се превърнат в по-големи икономически или военни конфликти, това няма да е добре за нито една страна и неутралните държави със силни финанси и минимални вътрешни конфликти ще се справят най-добре.

Когато лихвените проценти достигнат нула процента и има дефлационна дългова криза, централните банки трябва да печатат пари и да купуват или гарантират дълг. Те направиха това най-скоро през 2020 г. и преди това през 2008 г. и 1933 г. Това води до дефлация, която неизбежно става прекомерна, което кара централните банкери да затягат паричната политика – което води до обратното.

Централната банка трябва да направи лихвените проценти достатъчно високи, за да възнагради кредиторите да държат дълговите активи, без да ги прави толкова високи, че неприемливо да ощетяват длъжниците.

Когато това балансиране е трудно, тъй като и дълговите активи, и задълженията са много големи, централните банки очертават среден курс между твърде висока инфлация и твърде слаба икономика, което води до стагфлация. Това е, което се случва сега. Очаквам централните банки да забавят темпото и да спрат.

Правилният лихвен процент сега вероятно е около 4,5% до 5%. Има забавен ефект от по-строгите кредити. Започва да се засяга икономиката, жилищния пазар и компаниите, които са взели заеми. Много домакинства все още нямат проблеми. Това вероятно няма да се случи след още девет месеца. Кредитирането става ограничено, защото има дисбаланс между търсенето и предлагането.

По-конкретно, федералното правителство има бюджетен дефицит от около 5% от брутния вътрешен продукт, което означава, че трябва да продаде облигации, равни на 5% от БВП. В същото време Федералният резерв свива баланса си, като продава или оставя да изтече настоящите си облигации от предишни програми за количествено облекчаване (равняващи се на около още 5% от БВП).

Светът се е позиционирал на свободни пари, така че ще премине през шок при теглене. Няма достатъчно купувачи за тези дългови активи по текущи цени, което ще изисква цените да паднат и доходността да се повиши. Свиване на частния кредит ще възникне от това изтласкване чрез публични заеми, както и от краткосрочните повишения на лихвените проценти на Фед.

В комбинация това ще доведе до много по-високи разходи за заеми за частния сектор. Нуждите от разходи нямат край. Смята се, че инициативите за изменение на климата и възстановяването ще струват 9 трилиона долара годишно, а възстановяването на Украйна ще струва около 700 милиарда до 1 трилион долара.

Също така трябва да възстановим нашата инфраструктура, да харчим повече за отбрана, да подобрим образованието и т.н. Държавите не се питат колко могат да си позволят да похарчат, защото могат да заемат и да печатат пари. Каква е цената за това или няма разходи? Цената идва под формата на обезценени пари и обезценени дългови активи.

Трябва да очакваме повече от това. Федералният резерв и правителството се опитват да се отърват от дълга, който са натрупали, но така и не успяват да се отърват много от него. Централните банки сега са в затягащата се част от цикъла, защото прекалиха с облекчаването, така че повишават лихвите и разпродават част от дълга, който са купили.

Това ще създаде големи проблеми, тъй като светът се е позиционирал на свободни пари, така че ще премине през шок при теглене. Продажбата на дългови активи от Фед ще бъде придружена от други продавачи на дълг, създавайки твърде много продавачи на дългови активи спрямо купувачите.

За да се балансира търсенето и предлагането, частният кредит ще трябва да се свие, което ще отслаби търсенето и икономиката. След това ще преминем към следващата фаза на цикъла. Когато настъпи следващият голям спад и икономическата болка е по-голяма от болката от инфлацията, ще видите, че Федералният резерв и другите централни банки продължават да печатат пари, за да монетизират дълга.

След това реалните лихвени проценти ще паднат отново, парите ще станат по-евтини и по-изобилни, а активите за хеджиране на инфлацията и акциите на новите иновационни/технологични компании ще бъдат най-привлекателни. Има поговорка по пазарите, че който живее до кристалната топка, е предопределен да яде смляно стъкло.

Може и да греша. Въпреки това, първо се уверете, че разглеждате възвръщаемостта на инвестициите нетно от инфлацията, тъй като начинът, по който най-вероятно ще бъдете обложени с данък, е чрез намалената стойност на вашите пари.

Не приемайте, че парите са безопасна инвестиция; ако нивото на инфлация е 6%, а вашият лихвен процент е 4%, това е загуба от 2%. И се безпокойте само за дългите акции и други активи, които се покачват в добри времена.

Светът е дългосрочен. С други думи, повечето инвеститори са дълги активи със заети пари, поддържащи тези позиции, което е формула за разклащане, когато цените падат и длъжниците, които държат тези активи, се притискат. След като бъдат притиснати и трябва да продават, или когато Федералният резерв започне отново да печата пари и да монетизира дълга, това ще е моментът за покупка.

Вижте още:
Загина синът на милиардера Рей ДалиоДевън Далио, 42-годишният син на хеджфонд милиардерът Рей Далио е загинал в автомобилна катастрофа т…Dec 19 2020skafeto.com

US милиардер: Hepaвeнcтвoтo в CAЩ щe дoвeдe дo ĸoнфлиĸтPeй Дaлиo, милиapдepът ocнoвaтeл нa нaй-гoлeмия xeджфoнд в cвeтa, e пpитecнeн oтнocнo paздeлeниeтo и…Dec 23 2020skafeto.com


loading...