Saudi Aramco

Саудитската петролна компания Saudi Aramco набра 25,6 млрд. долара в най-голямото първично публично предлагане (IPO) в света, съобщава Bloomberg.

Държавният петролен гигант определи крайна цена на акциите си от 32 риала (8,53 долара), оценявайки компанията на 1,7 трлн. долара. Получените оферти бяха за обща стойност от 119 млрд. долара.

За саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман продажбата на акции от дружеството може да помогне за възстановяване на доверието, което беше подкопано след неуспехите в неговия план да реформира икономиката на страната, както и след убийството на журналиста Джамал Кашоги и войната в Йемен.

Така или иначе публичното предлагане се различава много от това, което беше предвидено при обявяване на идеята през 2016 г. с амбиция да се наберат 100 млрд. долара. Aramco предложи само 1,5% от акциите си и избра листване на местната борса, разчитайки на средства основно от съседните арабски монархии. При предлагането близо 5 млн. души физически лица са дали заявка за придобиване на акции. По отношение на институционалните инвеститори са подадени оферти на обща стойност от 397 млрд. риала.

Saudi Aramco ще стане най-високо оценената публична компания в света, след като стартира търговията с акциите й, изпреварвайки Microsoft и Apple. Компанията ще има акционери, различни от правителството на Саудитска Арабия, за първи път от национализацията й в края на 70-те години.

Саудитска Арабия направи много, за да гарантира успеха на IPO-то. Тя намали данъчната ставка за Aramco три пъти, обеща най-големият дивидент в света и предложи бонус акции за дребните инвеститори, които задържат книжата й.

Още:Първата дискотека в Саудитска Арабия отваря, но…За първи път в Саудитска Арабия ще има заведение от тип дискотека. „Лошото“ обаче за саудитските гра…Jun 22 2019skafeto.com

Прогноза от Saxo Bank за 2020: Истинският крах на Европа ще започне с УнгарияДоналд Тръмп не може да избегне отстраняването от властта, петролът отново ще скочи до $ 90, доларът…Dec 4 2019skafeto.com

loading...