Снимка: Alejandro Barba on Unsplash

Водещи конгресмени от Републиканската партия увериха, че Украйна може да продължи да разчита на подкрепа и от двете американски партии след свикването на новата Камара на представителите през януари, в която демократите загубиха мнозинството си, отстъпвайки приоритет на републиканците. Уверенията дойдоха на фона на предишните опасения, че новият Конгрес може да намали помощта за Киев.

В същото време водещите републиканци, поканени в ефира на телевизия Ей Би Си, подкрепиха изявлението на своя лидер Кевин Маккарти, че действията на администрацията на Джо Байдън в това отношение изискват по-голяма отчетност.

„Няма да дадем картбланш на Белия дом“, заяви членът на Камарата на представителите Майкъл Маккол от парламентарната комисия по външни отношения. Маккол припомни, че неотдавнашният пакет от помощи за Украйна е бил връчен на членовете на Камарата на представителите в деня на изборите и законодателите са имали само няколко часа, за да го проучат.

„Републиканците ще управляват по различен начин. Сега имаме право на глас и ще се уверим, че тази помощ е прозрачна и отчетна“, каза Маккол.

Това ще намали ли желанието ни да помогнем на украинския народ да се бори? По никакъв начин. Това само ще я направи по-отговорна спред Майкъл Маккол от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ.

Ще намалее ли желанието ни да помагаме в борбата с украинския народ? Категорично не. Това само ще ни накара да го правим по-отговорно, подчерта водещият конгресмен – републиканец.

Майк Търнър, републиканец, член на комисията по разузнаването към Камарата на представителите, отново заяви, че украинският президент Владимир Зеленски може да продължи да разчита на подкрепата на САЩ, но тя ще стане по-структурирана.

„Със сигурност вече няма да се налага да приемаме раздутия законопроект на демократите за 40 млрд. долара, който беше приет, за да се изпратят на Украйна 8 млрд. долара“, каза той. Търнър имаше предвид приетия през пролетта пакет от помощи в размер на 40 млрд. долара, само малка част от които бяха предназначени директно за военна подкрепа на Украйна.

И двамата републиканци подкрепиха предоставянето на Украйна на ракети с по-голям обсег на действие, на което Белият дом досега се противопоставяше, а Търнър също така подчерта, че е важно на ВСУ да бъдат предоставени лесни за използване системи за противовъздушна отбрана.


loading...