Решението на Русия да излезе от зърнената сделка избягване на санкциите затвор за саботьорите Русия Германия дипломатически капан за Запада Концепция за външна политика на Руската федерация русификация пробив на руската отбрана
Снимка: Jean Colet on Unsplash

На 17.07.2023 г. Русия не поднови участието си в т.нар. „зърнена сделка“. Това на практика анулира споразумението, което въпреки войната, осигуряваше безопасно преминаване през Черно море на кораби, превозващи зърно от Украйна. Русия се стреми да попречи на всички търговски кораби да напуснат украинските пристанища.

Това съобщи британското министерство на отбраната в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

Русия най-вероятно е взела решението да преустанови участието си в зърнената сделка преди време, тъй като споразумението вече не обслужва нейните интереси. Русия маскира действията си с дезинформация, твърдейки, че изтеглянето й се на дължи на факта, че корабите са застрашени от украинските мини в Черно море и че Украйна ползва зърнения коридор за военни цели. Тези твърдения не са подкрепени с доказателства.

На 19.07.2023 г. руското министерство на отбраната обяви, че ще счита всички кораби наближаващи Украйна за военни.

Руският черноморски флот най-вероятно няма да пречи на търговията във водния басейн. Въпреки това руският флот ще бъде подложен на риск заради крайбрежни отбранителни крилати ракети на украинските сили.


loading...