В иновационния център на Inspire Brands в Атланта роботът Flippy поема ново предизвикателство. Автоматизираният работник, направен от Miso Robotics, за първи път излезе на сцената като решение за правене на бургери. Сега пържи крилца за първи път.

Ботовете, известни като Flippy 1 и 2, се разработват от близо пет години, като поемат работа в марки като CaliBurger и White Castle. Тестът с крилцата стартира в марката Buffalo Wild Wings на Inspire като начин за увеличаване на производството и скоростта. Надеждата е да се разшири използването на роботи през 2022 г. и след това.

„Нашата стратегия и нашата визия за автоматизация в Inspire всъщност не са свързани с недостига на работна ръка, а всичко е в това как увеличаваме капацитета си“, каза Стефани Сентел, старши вицепрезидент на ресторантьорските операции и иновациите в Inspire. „Автоматизацията, която разглеждаме, ще ни позволи да направим това възможно и да предоставим по-бърза храна на нашите гости.“

Ресторанти се подготвят за дългосрочна трудова криза като се обръщат към роботи
Courtesy: Miso Robotics

Но липсата на работна ръка е неизбежна. Националната ресторантьорска асоциация в САЩ наскоро съобщи, че 4 от всеки 5 заведения нямат достатъчно персонал. Това включва 81% от хранителните оператори с пълен набор от услуги и 75% от операторите с ограничени услуги. Роботиката може да помогне за облекчаване на кадровите предизвикателства и ускоряване на операциите.

Решение за мястото на отговорника за фритюрниците

Miso заявява, че неговият Flippy 2 може да помогне за запълване на една трудна роля в кухните – мястото за пържене.

„Мястото за пържене е една от тези задачи, която е трудна за изпълнение“, каза Майк Бел, главен изпълнителен директор на Miso Robotics. „Това е монотонно, понякога е опасно и е доста повтарящо се. Така че това е идеалната възможност за автоматизираната роботика да се намеси и да помогне на марки като Buffalo Wild Wings.

Роботът може да струва до 3000 долара на месец. Компанията-разработчик очаква да участва в десетина теста с топ вериги ресторанти през следващите няколко месеца.

И докато Flippy се залавя за работа в задната част на заведението, Matradee от Richtech може да чака и да събира маси. Ботът, който се продава на дребно до $20 000, е тестван в ресторанти, включително California Pizza Kitchen.

Главният оперативен директор на Richtech Фил Женг каза пред CNBC, че компанията е регистрирала големи вериги за няколко теста седмично в тази трудна среда.

„Нашият runner по същество позволява на сервитьорите да обслужват много повече маси и клиентите получават храната си по-бързо“, казва Джън. „Ресторантите могат да увеличат приходите, защото сервитьорите могат да имат повече време за комуникация с клиента. … Те могат да продават повече напитки или специални продукти и подобни неща, както и да привличат повече приходи за бизнеса.”

Компанията разполага и с робот за почистване и предвижда предстоящи възможности в летищата и дори в къщи за възрастни хора, тъй като се очаква недостигът на работна ръка да продължи през следващите години.

Използването на роботика също се простира отвъд вътрешните операции на хранителните компании. „Призрачните“ и виртуалните кухненски компании също се надяват да използват роботи, за да доставят храна на клиентите.

Kitchen United тази седмица стартира петдневна пилотна програма, използваща Kiwibot, за да приема поръчки за ресторанти от своя обект в мола Westfield Valley Fair в района на залива до домове в радиус от километър. Reef Virtual Kitchens има подобна програма с Cartken в Маями.

Компаниите за бързо хранене Domino’s и Chipotle също участват в подкрепяната от Softbank Nuro. През изминалата пролет Domino’s стартира пилотен проект в Хюстън с автономната кола на Нуро. И Chipotle разкри през март, че е направила инвестиция в Nuro като част от своя кръг на финансиране в края на 2020 г.


loading...