роксет

На 61 години почина вокалистката на „Роксет“ Мари Фредриксон, съобщават световните информационни агенции.

Шведската изпълнителка, която създава групата през 1986 г., е починала вчера сутринта в дома си след дълго боледуване.

От няколко години тя се лекуваше от тумор в мозъка в няколко клиники.

Тя беше най-известна с хитовете си „It Must Have Been Love“, Joyride, Listen to Your Heart“ и „The Look“.

„С дълбоко прискърбие съобщаваме, че една от най-големите ни и обичани певици си отиде от този свят“, съобщи нейният мениджър.

Мари Фредриксон има две деца.

Родена през 1958 г. в Швеция, нейната активна кариера започва в средата на 70-те години на XX век, но става най-популярна като част от поп-рок дуото „Роксет“, заедно с Пер Гесле. За първи път двамата се срещат в родния си град Халмщад през лятото на 1977 и години по-късно поставят началото на един от най-популярните дуети в Европа в края на XX век.

Мари беше най-малкото от общо 5 деца в семейството. Любовта й към музиката идва още от дете, като за свой първи вдъхновител определя Оливия Нютън-Джон. Когато е на 17, започва да играе в малък местен театър. Въпреки че се познава с Пер Гесле още от края на 70-те и дори двамата работят заедно в музикални проекти, едва през 1986 г. те създават Роксет. Следват редица хитове, които се нареждат до №1 в класациите.

Певицата бе диагностицирана с мозъчен тумор и се подложи на лечение срещу заболяването през 2002 г. През януари 2003 г., заради заслугите си към развитието на културата и представянето на Швеция по цялото земно кълбо, крал Карл Густав ХVІ награждава „Роксет“ с почетен знак и кралска синя лента.

Освен с Роксет, Мари има и богата солова кариера. В годините, когато тя се бори с болестта, съумява да издаде и солов албум на английски език – „The change“. Той влита бързо в шведските класации под номер едно и добива златен статут.

След дълга пауза заради лечението на Мари, Роксет отново започнаха да изнасят концерти през 2011 г. и дори направиха турне, което мина и през България. През 2016 г обаче, заради лекарска препоръка, дуетът отмени концертите си и сложи край на кариерата си.

Виж още:Пак скръбна вест! Почина основател на една от най-популярните български групиПочина Марин Панев, един от основателите на група „Акага” и неин вокалист. Той си е отишъл от света …Dec 9 2019skafeto.com

loading...