Роснефт Shell

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Руският енергиен гигант „Роснефт“ , една от най-големите петролни компания в света, купува от Shell 37,5% от рафинерия RСK Raffinerie GmbH в германския град Швед. Двете компании досега притежаваха съвместно нефтено-преработвателния завод.

В резултат на тази сделка делът на „Роснефт“ в германската петролна рафинерия ще нарасне от 54,17% на 91,67%. Италианската компания Eni притежава 8,33% от акциите на рафинерията.

Сделката ще бъде приключена след одобрение от регулаторните органи, съобщиха от пресслужбата на „Роснефт“, цитирана от vesti.ru.

„Германският пазар е от стратегическо значение за „Роснефт“, каза Игор Сечин, ръководител на „Роснефт“. Руската компания остава третата по големина на германския пазар за преработка на петрол.

Рафинерията RСK е една от най-модерните, технологично оборудвани рафинерии. Предприятието получава руски петрол Urals по тръбопровода „Дружба“. Капацитетът на завода е преработката на 11,6 милиона тона годишно.

В Германия „Роснефт“ се представлява от дъщерното си дружество Rosneft Deutschland GmbH. Компанията управлява доставките и продажбите на три петролни рафинерии в Германия, чийто акции са собственост на Роснефт – RСK Raffinerie GmbH, MiRO Rafinery и Bayernoil Refinery.

„Роснефт“ планира да развива петролни рафинерии чрез нисковъглеродни проекти, като вземе предвид текущата програма за околната среда на ЕС. Това е производството на по-чисти горива като зелен водород и по-чисти авиационни горива.