Рублата

Рублата рязко отслабна след непланираното намаляване на основния лихвен процент до 11% и намаляването на задължителната продажба на валутни приходи за износителите: през последните два дни националната валута поевтиня с 15% спрямо еврото и с 16% – спрямо долара, пише Дир.бг.

По данни на Московската фондова борса в търговията на 26 май рублата отслабна с 10% спрямо долара – до 65.5 рубли/долар, и с 12% спрямо еврото – до 68 рубли. Това се случи след като Централната банка на Русия непланирано намали основния лихвен процент с 3 процентни пункта до 11%.

През последните седмици, от средата на март насам, рублата непрекъснато укрепва след въвеждането на валутен и капиталов контрол от страна на Централната банка на страната. На 24 май доларът затвори на най-ниската си стойност от 2018 г. насам. – 56.8 рубли за долар, докато еврото падна до най-ниското си ниво за 2017 г. от 60.1 рубли. След това рублата започна бързо да отслабва – до края на търговията на 25 май доларът прибави 2.5 рубли, а еврото – 2.1 рубли наведнъж. В резултат на това доларът поскъпна с 8.5 рубли (16%), а еврото – с 9.5 рубли (15%) за двата дни.

На международните пазари към 12:00 часа българско време рублата регистрира 7.60% загуба до 66.900 рубли за долар или спрямо нивото при затваряне на търговията в четвъртък руската валута е изтрила 4.725 рубли от стойността си спрямо щатския долар.

На 23 май рублата достигна 7-годишен връх от 54.8 рубли и беше най-добре представящата се валута в света през тази година. Ралито, обаче, спря и оттогава рублата обърна тренда си към низподящ, заличавайки повече от половината от печалбите си през май.

Своите върхове доларът и еврото достигнаха на 10 март, когато на Московската борса един долар се купуваше за 121.5 рубли, а е едно евро за 132.4 рубли.

Продължаващото укрепване на рублата е една от причините за решението на Централната банка да намали лихвения процент непланирано. Според руски анализатори, спомага за намаляване на цената на вносните стоки и забавяне на инфлацията. Седмичните данни, публикувани от статистическата служба в Москва Росстат, показаха, че потребителските цени са спаднали с 0.2% за една седмица от 14 до 20 май. От друга страна, твърде силната рубла е неблагоприятна за руския бюджет, който почти 40% се попълва от приходите от петрол и газ от износителите. Преди началото на „специалната военна операция“ в Украйна бюджетът беше планиран на прогнозата за обменен курс от 72.1 рубли за щатски долар в края на 2022 г.

Основният фактор за рязкото отслабване на рублата беше решението на Централната банка – очакванията бяха за намаляване на лихвата до 12%, казва Александър Бахтин, инвестиционен анализатор в BCS World Investments пред руското бизнес издание „Ведомости“. Неотдавнашното намаляване от 80 на 50% на нормата за износителите да продават приходите си в твърда валута също може да е повлияло на резкия спад на рублата, добави той. На 26 май Централната банка продължи да смекчава валутния контрол: регулаторът увеличи срока за задължителна продажба на валутните постъпления от износителите на 120 дни. Преди това срокът за продажба на валута беше увеличен от 3 на 60 работни дни.

Сред другите причини за отслабването на рублата са и краят на данъчния период, изчерпването на излишъка от продажбата на газ за рубли по новата схема и повишеното спекулативно търсене на валута след доста агресивните интервенции на властите срещу рублата, казва Дмитрий Полевой, директор по инвестициите в Управляващото дружество „Локо-Инвест“.

Засега сред пазарните анализатори няма консенсус по отношение на равновесния валутен курс, така че наблюдаваме сериозни колебания, казва Владимир Брагин, директор „Финансови пазари и макроикономически анализи“ в Алфа Кепитъл Асет Мениджмънт. Но той не се ангажира да прави краткосрочни прогнози за стабилизирането на валутния курс и неговото ниво, тъй като няма данни за износа и вноса, текущите транзакции и други показатели на платежния баланс, без които е невъзможно да се разбере накъде се движи валутният курс. Според Брагин, засега е ясно само, че обменният курс на долара ще бъде под 70 рубли за долар.

Като цяло условията на пазара не са се променили – висок излишък по текущата сметка и валутни ограничения, така че рублата едва ли ще продължи да пада със същия темп, казва Полевой. Той смята, че засега че е възможно стабилизиране в широкия диапазон от 60-70 рубли/долар.

През следващите месеци, когато търговските транзакции ще останат основен източник на валутни потоци, рублата ще се стабилизира, а стойността на долара ще бъде около 60 рубли още през следващия месец, смята София Донец, икономист в Renaissance Capital за Русия и ОНД. Тя е уверена, че през втората половина на годината ще има постепенно отслабване на рублата, но всичко зависи от въвеждането на търговски санкции, ако те не бъдат въведени – доларът ще приключи годината на ниво 70 рубли, а ако бъдат въведени – 85 рубли за долар.

Още за кризата


loading...