Рублизацията Украйна

Руските войски и съюзниците им в Украйна вероятно воюват разпределени в шест групи от сили. Те са ориентирани към: град Харков и североизточната област Харков; по линията Изюм-Славянск; район Сиверск-Лисичанск; Бахмут; района на град Авдиевка-Донецк; и Южна Украйна. Това съобщава ISW (Институтът за изследване на войната) в поредния си преглед на хода на военния конфликт в Украйна.

Групата Харков град и Сиверск-Лисичанск вероятно са изградени около ядра, събрани съответно от Западния и Централния военен окръг.

Оста Изюм-Словянск се комплектува от наскоро сформирани доброволчески батальони, които вероятно имат много ниска бойна мощ.

Войниците на „Вагнер“ водят около Бахмут, докато силите, привлечени от Донецката народна република (ДНР), преобладават в района на град Авдиевка-Донецк.

Войските от Южния военен окръг (ЮВО) вероятно формират първоначалното ядро ​​на силите в Херсонска и Запорожка области, но са подсилени с войски на Източния военен окръг, ВДВ и Росгвардия. Нито една от тези групи не е хомогенна – елементи от различни военни окръзи, прокси сили, доброволчески части и други формирования са разпръснати из театъра.

Тези позиции предполагат, че Москва дава приоритет на настъплението около Бахмут и вероятно, към Сиверск с руските си сили, като същевременно се стреми да черпи от ентусиазма на силите на ДНР, за да завземат територия, която не са успели да превземат от 2014 г. на оста Авдиевка.

Високата концентрация на доброволчески батальони около Изюм и Славянск предполага, че този район не е във фокуса на вниманието на Русия и може да бъде уязвим за украински контраатаки.

Струпването на сили в и около Херсонска област може да бъде значително предизвикателство за руското командване и контрол, особено ако украинските сили предприемат контранастъпление там.

Руските окупационни власти продължиха усилията си да засилят контрола върху окупираните територии чрез мерки за рублизация и събиране на граждански данни, за да определят условия за референдуми за анексиране.

Заместник-ръководителят на окупационната администрация на Херсон Кирил Стремоусов заяви, че предприятията в окупираната област Херсон се стремят да извършват бизнес изключително с рубли вместо с гривни.

Припомня се също така вече оповестеното искане на повече от 40 държави Русия да се изтегли от Запорожката АЕЦ.

Няколко руски и украински източника твърдят, че украинските сили са извършили удар (възможно с HIMARS) срещу групировката „Вагнер“ в Попасна. Руските канали Telegram съобщиха, че тя е претърпяла загуби в резултат на удара. Групата „Вагнер“ е участвала активно в операциите конкретно в района на Попасна-Бахмут и вероятно е допринесла за руските бойни способности в тази област, както ISW съобщи по-рано.

Украинските сили отново са ударили Антоновския пътен мост близо до град Херсон през нощта на 13 срещу 14 август, като вероятно и трите пътни моста към централната област Херсон ще останат неизползваеми. Украински правителствени източници потвърдиха, че украинските сили са ударили Антонивския пътен мост и заявиха, че военни конвои не могат да преминат през моста. Южното оперативно командване на Украйна заяви, че украинските сили продължават да атакуват руските наземни комуникационни линии.

Кадрите от ударите показват експлозии от Антоновския мост, тъй като ракетите вероятно са ударили руско военно оборудване, боеприпаси или превозни средства с гориво на моста. Украинският първи заместник-ръководител на Херсонската областна рада (парламента) Юрий Соболевски заяви, че значителна част от руското военно командване е напуснало град Херсон, вероятно за да избегне попадането в капан в град Херсон, ако украинските удари отрежат всички връзки, свързващи десния бряг на река Днепър в руския тил.

В анализите на ISW не се засягат руските военни престъпления, тъй като тези дейности са добре отразявани в западните медии и не засягат пряко военните операции, които се оценяват или прогнозират.


loading...