Снимка: Pavel Danilyuk from Pexels

Руските власти могат да ограничат вноса на чешки продукти, по-специално – бира. Подобна мярка се разглежда от Москва като един от вариантите за асиметричен отговор на експулсирането на голям брой руски дипломати от Прага, пише вестник „Комерсант“.

По отношение на други страни, последвали примера на Чехия – Словакия, Латвия, Литва и Естония – Москва вече обеща реципрочно експулсиране. Такава съдба сполетя и петима полски дипломати в петък: те се прибират у дома, защото Варшава преди това беше обявила експулсирането на трима руснаци. В случая ставаше дума за солидарност не с Чехия, а със САЩ, които също обвиняват Москва във „враждебна дейност“.

Сега руските власти обмислят възможността за въвеждане на асиметрични санкции срещу Чешката република, а именно, ограничения върху вноса на редица чешки стоки. Според източници от държавните структури на Руската федерация, които са запознати с обсъждането на въпроса, „може да се наложи Москва да прибегне до икономически санкции“.

Един от източниците на „Комерсант“ е сигурен, че чешката бира ще бъде забранена. Вносът на пивото в Руската федерация през 2020 г. възлиза на повече от 38 милиона долара, а миналата година тази цифра се е увеличила с почти 10% в сравнение с 2019 г.

Вижте още:
Чехия се разтресе: ЕК иска премиерът Бабиш да връща субсидииЕвропейската комисия увеличи натиска си над чешкия премиер Андрей Бабиш след одит на ЕС за негов кон…Apr 25 2021skafeto.com

Появи се българска връзка в скандала между Чехия и РусияБългарска връзка се появи в големия дипломатически скандал между Русия и Чехия, който се разгаря от …Apr 18 2021skafeto.com


loading...