https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Авторитетното списание Foreign Policy, позовавайки се на западни военни служители, съобщи, че Русия е изтеглила около 80% от силите си от границите си с Финландия и балтийските държави.

Според изданието преди нахлуването в Украйна в региона е имало около 30 000 руски войници, но Москва е трябвало да изпрати повечето от тях на война, за да компенсира тежките загуби. Изданието цитира двама неназовани европейски служители в областта на отбраната, които смятат, че в Калининград и Балтийския регион остават само около 6000 руски войници. Този брой може да се промени в резултат на обявената от Русия мобилизация, но призованите на служба резервисти вероятно ще бъдат слабо обучени и екипирани, пише Foreign Policy.

„Изтеглянето на сили от региона през последните седем месеца беше много значително“, заяви пред изданието неназован скандинавски военен служител. –

В продължение на много десетилетия Русия поддържаше близо до нас сухопътни сили, които сега почти са изчезнали.“

В същото време служителят отбелязва, че Русия все още поддържа силно въздушно присъствие в региона, а Северният флот, който изданието нарича „перлата в короната на руската военноморска мощ“, на практика не е засегнат от войната в Украйна. Но Москва премества и друго военно оборудване от региона, включително системи за противовъздушна отбрана и ракети, разположени в близост до Санкт Петербург, както наскоро съобщи финландската обществена телевизия Yle.

Според Foreign Policy значителна част от войниците, прехвърлени от Балтийския регион на украинския фронт, са принадлежали към 6-та армия с комбинирани оръжия, която обикновено отговаря за защитата на границите на Русия с балтийските държави и Финландия. В Украйна обаче на тази армия е възложено да се сражава в Харковска област, където руските сили наскоро са претърпели сериозно поражение.

„Пренасочването на сухопътни войски беше необходимо поради катастрофалния недостиг на обучен военен персонал“, пише пред изданието Хари Охра-ахо, бивш ръководител на финландското военно разузнаване, който сега е съветник на министерството на отбраната на страната. – Това няма нищо общо със заплахата от НАТО. Такава заплаха не съществуваше в действителност, а само в реториката на руските лидери.

Въпреки това настоящи и бивши европейски служители в областта на отбраната заявиха пред Foreign Policy, че в дългосрочен план Русия представлява заплаха за региона, особено за по-малките балтийски държави. Те очакват, че независимо от изхода на войната в Украйна, Москва ще възстанови военния си потенциал в Западния военен окръг.

„Руската заплаха за Прибалтика днес не е такава, каквато беше преди година, тъй като руската армия е загубила много значителна степен на бойна ефективност“, заяви пред изданието Джим Таунсенд от американския мозъчен тръст Център за нова американска сигурност. – Но малките балтийски държави не могат да си позволят да се отпуснат само защото Русия не се представя добре в момента.


loading...