персона нон грата

Българският посланик в Русия Атанас Кръстин е извикан днес в Министерството на външните работи в Москва. Там му е връчена нота, съобщиха от българското външно министерство. С нотата, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва.

Отзованият български дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.

Припомняме, на 28 октомври от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

По-късно от МВнР информираха, че са определили руския гражданин за персона нон грата. От Русия съобщиха, че си запазват правото на ответни мерки.

В същия ден и Полша съобщи, че е задържала заподозрян за шпионаж в полза на Русия.

Припомняме също, че председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец.

Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник „Дума“ Юрий Борисов и други лица от движението.

Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната – на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

Още:

Сокотра – Лингвистичната машина на времето и тайна база на съветското разузнаванеСемитският език, на който говорят повече от 50 000 жители на Йеменския остров Сокотра, е езикова маш…Oct 7 2019skafeto.com

Сърбия: България има голямо разузнавателно присъствие у насБългария има голямо разузнавателно присъствие в Република Сърбия. Тя участва в шпионския център в Ск…Nov 21 2019skafeto.com

Алпите били руска шпионска база за операции в Европа и у насРазузнавачи от Русия са се установили във френските Алпи, където са изградили шпионска база за прове…Dec 5 2019skafeto.com

 

loading...