Русия десантен кораб
Снимка: Facebook

Русия съобщи, че е спасила голям десантен кораб, който екипажът е напуснал, след като украински ракетен удар го е повредил в пристанището на Бердянск на 24 март.

В съобщение в Telegram на назначения от Русия служител в Южна Украйна Владимир Рогов се казва, че балистичните ракети „Точка-У“ са били насочени към контролираното от Русия пристанище, разкрива Би Би Си.

Екипажът е потопил кораба, „за да предотврати детонацията на бордовите боеприпаси от започналия пожар“, казва той.

По това време Украйна заяви, че е поразила кораба, но едва сега Русия потвърждава това.

В руските съобщения не се дават подробности за щетите по кораба, но се казва, че той ще бъде изтеглен на буксир до Керч в Крим. Черноморският полуостров беше анексиран от Русия през 2014 г.

В доклада на украинските военни за ракетния удар на 24 март десантният кораб е посочен като „Орск“ – но спасеният от Русия кораб е „Саратов“. „Орск“ е още един от шестте големи десантни кораба в Черноморския флот на Русия.

Уебсайтът на флота на Русия потвърждава, че „Саратов“ е бил повреден и потънал в пристанището на 24 март – но не споменава за украинската ракетна атака.

Корабът „е бил повреден от пожара и предизвиканите от него експлозии“, се казва там – в противоречие с версията, изказана от г-н Рогов. „С повреди по корпуса корабът потъна на кея си“, се казва в сайта на флота.

56-годишният „Саратов“ постъпва на служба в съветския флот през 1964 г. Той може да превозва до 20 танка, 45 бронетранспортьора или 50 камиона, както и до 400 морски пехотинци.

Корабът е дълъг 113 м (371 фута) и може да носи товар до 1500 тона.

Бердянск се намира на Азовско море, между пристанищния град Мариупол и Крим. Превземането на Мариупол, който сега е в руини след месеци на бомбардировки, беше ключова стратегическа цел за руските военни.

Украйна вече потопи флагмана на руския боен флот „Москва“.


loading...