Снимка: OMID VISUALS on Unsplash

Опитът на Русия да използва своя огромен енергиен износ като оръжие срещу Европа няма да се получи. Москва намали доставките на газ в отговор на западните санкции, но Старият континент успя да натрупа достатъчно за предстоящата зима. Това е забележително постижение: само осем месеца след като руският президент Владимир Путин нареди на своите войски да нахлуят в Украйна, Европа се отказва от най-големия си източник на енергия. Тя намали вноса на петрол с цел да ограничи способността на Москва да финансира войната си, докато Русия изключи ключови газопроводи.

Делът на Русия във вноса на природен газ в блока е спаднал от 36% миналия октомври до едва 9% година по-късно, показват данни на изследователската компания Wood Mackenzie, цитирани от CNN Business. Вносът на руски суров петрол в ЕС е намалял с 33% преди забраната, която трябва да влезе в сила през декември, според Международната агенция по енергетика.

Европа е на път да изпълни мисията си да прекрати зависимостта си от руските изкопаеми горива до 2027 година и увеличава вноса от Норвегия и Алжир, както и на втечнен природен газ (LNG) от САЩ

Съоръженията за съхранение на газ са пълни на 91%, според Gas Infrastructure Europe, което значително надвишава целта от 80%, поставена от служители на ЕС, която страните трябва да постигнат до ноември.

„Путин ще се провали в опита си да дестабилизира основния икономически ред, по същия начин, по който ще се провали на бойното поле в Украйна“, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек на пресконференция в Берлин тази седмица.

Успехът обаче дойде на фона на висока цена за икономиката: борбата за алтернативни източници доведе до скок на цените на енергията. Европейските референтни цени на газа паднаха рязко след пика си в края на август, но все още са с 265% по-високи от преди година, натрупвайки болка на домакинствата и бизнеса и принуждавайки правителствата да финансират огромни субсидии.

2023 година

Дори при 90% пълни запаси за газ, Европа вероятно ще се сблъска с прекъсвания на доставките още в началото на следващата година, ако Русия реши да прекрати оставащите доставки на газ, според доклад от юли на Международната агенция по енергетика.

Алексей Милер, главен изпълнителен директор на руския държавен енергиен гигант „Газпром“, заяви, че „няма гаранция, че Европа ще оцелее през зимата на 2023 година с настоящите си резерви“. Той допълни, че германските запаси ще покрият търсенето само до 10 седмици.

Попълването на тези запаси през следващата година вече се очертава като следващото голямо изпитание за Евопа. Международният валутен фонд предупреди в доклад от 11 октомври, че енергийната криза в Европа не е „преходен шок“ и докато предстоящата зима ще бъде предизвикателство, „зимата на 2023 година вероятно ще бъде по-лоша“.

Дори ако държавите-членки на ЕС успеят да ограничат потреблението с 15% през следващите пет месеца – цел, определена от Европейската комисия през юли, възстановяването на запасите следващото лято с ограничен достъп до евтин руски газ ще бъде доста по-трудно, отколкото през 2022 година.

Възобновяемата енергия е в режим „на изчакване“

Отчаяният стремеж на Европа да замени руската енергия има цена за околната среда. Въпреки плановете на ЕС да се откаже изцяло от изкопаемите горива в дългосрочен план. Карлос Торес Диас – ръководител на енергийния анализ в Rystad Energy, разказа пред CNN, че енергийният преход на Европа е „забавен“, тъй като в момента се дава приоритет на енергийната сигурност.

Страховете от повсеместен недостиг на енергия накараха някои страни да запалят стари електроцентрали, които изгарят въглища – най-замърсяващото от всички изкопаеми горива. Производството на електроенергия от твърди въглища е скочило с близо 15% между март и септември тази година в сравнение със същия период на 2021 година, според ICIS.

Европейският съюз се стреми към края на десетилетието възобновяемите енергийни източници да представляват 45% от енергията на блока. Ако това наистина се случи, освен в полза на околната среда, ще доведе и до доста по-голяма независимост.

Вижте още:
БНБ публикува прогнозите си за брутния вътрешен продукт и инфлацията в странатаСпоред септемврийската макроикономическа прогноза на БНБ базисният сценарий предвижда растежът на ре…Oct 15 2022skafeto.com


loading...