русия китай иран ирак
Тази снимка, публикувана на официалния уебсайт на иранското министерство на отбраната на 9 януари 2019 г., показва "Хордад 15", нова ракетна батерия "земя-въздух" на неразкрито място в Иран. Системата използва ирански ракети, които приличат на ракетите HAWK, които САЩ продадоха на шаха и по-късно бяха доставени на Ислямска република пр скандала Иран-контра през 80-те години.

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Иран е изградил най-големия арсенал от балистични ракети с малък и среден обсег в Близкия Изток, превъзхождащ този на Израел, за да възпира и заплашва противниците на САЩ и региона и да компенсира недостатъците на застаряващите си военновъздушни сили, обяви висш служител на американското военно разузнаване този вторник. Иран вероятно ще купи нови модерни изтребители и танкове от Русия и Китай през 2020 година, когато е планирано да бъде отменено оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН. Добавя военният разузнавач, който е пожелал да остане анонимен, съобщава изданието „Милитъри„.

Разузнавателната служба на Пентагона публикува нова оценка на военните способности на Иран, според която Техеран се опитва да се превърне в доминираща сила в Близкия Изток.

В доклада се предупреждава, че Ислямската република отбелязва бърз напредък в разработването на нападателни безпилотни самолети (дронове) и ракетни системи.

Иран рестартира своята ядрена програмаИслямска република Иран е рестартирала своята ядрена програма, като започна да инжектира уранов газ …Nov 7 2019skafeto.com

Русия ще продаде ракетната система „СВ-20с“ (земя-въздух), което ще предостави на Иран способност да се защити срещу модерни военновъздушни сили, анализира представител на Пентагона.

Понастоящем Иран няма ядрено оръжие, според официалното лице, „но ядрената му програма остава значителна заплаха за САЩ“.

Вашингтон възобнови през миналата година тежките икономически санкции срещу Техеран и те най-вероятно ще се запазят и след вдигането на оръжейното ембарго на ООН.

В момента Иран разполага със съветски танкове от 1970-те години и немалък брой по-стари изтребители. По силата на ядреното споразумение, сключено през 2015 г., оръжейното ембарго на ООН срещу Иран трябва да бъде отменено през октомври 2020 г.

Иран поддържа тесни военно-стратегически връзки с Ирак и режима на сирийския президент Башар Асад и има споразумения за военно сътрудничество с Афганистан, Беларус, Китай, Оман, Русия, Южна Африка и Венецуела.

Основни доставчици на военно оборудване за Иран са Русия, Китай, Северна Корея, Беларус и Украйна.

„Военното сътрудничество между Русия и Иран значително нарасна през последните години“, се посочва в доклада на разузнаването, а Русия и Иран се координират да подкрепят Асад в Сирия.

Другата заплаха за САЩ е, че зараждащата се космическа програма на Иран за изстрелване на спътници може да бъде използвана като тестова площадка за разработване на балистични ракети с далечен обсег, заявява военният разузнавач.

„Гледаме тяхната космическа програма, като в същото време анализираме какво може да се използва за военни цели“, добавя служителят.Нетаняху: Иран няма да има атомна бомба!Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че неговата страна няма да разреши на Исля…Nov 6 2019skafeto.com