https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Руските военни съобщиха, че са забелязали девет полета на безпилотни самолети на ръководената от САЩ коалиция в Сирия – в зона, затворена поради руско-сирийски въздушни учения. „Освен това бяха регистрирани шест неконфликтни полета на два самолета Typhoon, два самолета Rafale и два коалиционни самолета F-16“, каза Олег Гуринов, заместник-ръководител на Руския център за помирение на воюващите страни в Сирия, цитиран от „Интерфакс“.

Той отбеляза, че руската страна за пореден път изразява безпокойство от систематичните нарушения на протоколите за деконфликт от водената от САЩ коалиция.

Ден преди това Руският център за помирение обяви рисковете за коалиционната авиация в Сирия в случай на некоординирани полети.

Съединените щати в четвъртък и петък излязоха с обвинения срещу руските пилоти в Сирия, твърдейки, че са извършили „небезопасни маневри срещу американски дронове“.

Командващият военновъздушните сили на Централното командване на САЩ (CENTCOM) генерал-лейтенант Алекс Гринкевич каза, че в четвъртък американски дрон MQ-9 Reaper е бил на мисия да унищожи цели на групировката „Ислямска държава“ в Сирия, когато са се приближили руски изтребители. Според Гринкевич, „един от руските самолети започна да пуска парашутни ракети пред американския дрон, принуждавайки го да предприеме маневри за уклонение“.

Френските въоръжени сили също отправиха обвинения срещу руските пилоти на страницата си в социалните медии, твърдейки, че изтребителите Су-35 са „взаимодействали непрофесионално“ с два френски самолета Rafale, които са били на мисия близо до иракско-сирийската граница в четвъртък.

Според френските военни техните изтребители „са били принудени да маневрират, за да избегнат риска от инцидент“.

Междувременно в четвъртък руската армия обвини водената от САЩ коалиция в нарушаване на границите на район в Сирия, затворен за полети поради учения на руско-сирийската авиация.

По-рано руската армия съобщи, че на 5 юли в Сирия са започнали шестдневни учения на руско-сирийската авиация. По време на маневрите се планира да се отработят съвместни действия на авиацията, силите за ПВО и радиоелектронната борба при отразяване на въздушни удари.