изгонването на руски дипломат

Русия ще предприеме ответни мерки във връзка с изгонването на руски дипломат от България. Това предупреди заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

„Разбира се, ние ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика“, заяви той.

По-рано днес Министерството на външните работи на България обяви, че уличеният за шпионин руски дипломат в София е обявен за персона нон грата. Причината е, че дипломатът не е напуснал България, както беше съобщено в понеделник. От МВнР уточниха, че от българска страна е отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа. Днес на дипломата му е била връчена нота, че не е желан у нас и има 24 ч. да напусне България.

Медведев: Русия подкрепя СърбияВ никакъв случай не бива да бъде допускано едностранно преначертаване на картата на Балканите и дейс…Oct 19 2019skafeto.com

За случая се разбра вчера, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. Засега името на дипломата не е обявено официално.

Припомняме, председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник „Дума“ Юрий Борисов и други лица от движението.

Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната – на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.
Русия прехвърли С-400 и „Панцир-С“ в Сърбия за „Славянски щит“Русия е прехвърлила дивизия С-400 и батарея „Панцир-С“ в Сърбия, където за първи път тези руски оръж…Oct 24 2019skafeto.com

loading...