русия нато
Източник: NATO

Русия изложи исканията си за гаранции за сигурност в Европа към 30-те страни членки на НАТО, но настоя, че те не били ултиматуми след интензивни преговори със САЩ в Женева, които не успяха да преодолеят задънената улица, информира „Ройтерс“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прие заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко в щабквартирата на Алианса, за да се опита да намали най-сериозното напрежение между Изтока и Запада след Студената война заради струпването на руски войски близо до границата ѝ с Украйна.

Москва отхвърли опасенията, изразени от САЩ, че може да планира да нахлуе в съседката си, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че ученията с жива стрелба по границата с Украйна вчера не били свързани с преговорите с НАТО.

„Ние не преговаряме от позиция на сила; няма и не може да има място за ултиматуми“, подчерта той в Москва, докато преговорите започваха в Брюксел.

Но той изтъкна, че паневропейската сигурност била в критична точка и Западът трябвало да отговори на притесненията на Русия относно дейностите на НАТО в бившите комунистически страни, които тя смята за свой заден двор.

Съюзниците от НАТО заявяват, че преговорите, най-сериозният опит на западния военен алианс да превърне потенциалния конфликт във връзка с Украйна в политически процес, се провеждат заради руската агресия, а не обратното.

„Нека бъдем ясни: руските действия ускориха тази криза. Ние сме ангажирани да използваме дипломация, за да деескалираме ситуацията“, подчерта пред репортери посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит.

„Искаме да видим… Русия да изтегля своите сили“, настоя тя за 100 000 войници, разположени близо до Украйна.

Дипломати от НАТО посочват, че западният военен алианс би счел за успех, ако Русия се съгласи да проведе допълнителни преговори. Съюзниците са готови да преговарят с Москва за увеличаване на откритостта около военните учения и за избягване на случайни сблъсъци, които могат да предизвикат конфликт, както и контрол върху въоръженията по отношение на ракетите в Европа.

Но съюзниците от НАТО настояват, че много от исканията на Русия, изложени в два проектодоговора през декември, са неприемливи, включително призивите за намаляване на дейностите на алианса до нивата от 1990-те години и да обещае да не приема нови членове.

Противопоставяйки се на разширяването на НАТО на изток в старата му съветска сфера на влияние, Кремъл вижда възпиращите средства и военната модернизация на алианса, предвождан от САЩ, като заплаха.

Вчера Русия прозвуча песимистично относно перспективите за още преговори със САЩ.

Грушко, бивш посланик на Русия в НАТО, увери, че Русия иска да избегне конфронтация. Неговият колега, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, който проведе преговори със САЩ в Женева, но не беше в Брюксел днес, настоя, че Украйна никога не трябвало да бъде допускана да се присъедини към НАТО.

НАТО няма непосредствени планове да приеме Украйна, но настоява, че Русия не може да диктува отношенията му с други суверенни държави.


loading...