Косово

Руският президент е напът да загуби един от най-важните си сателити в Европа – Сърбия, след като на практика призна независимостта на Косово – тема, изключително чувствителна за Белград. Като даде пример именно Прищина преди дни, Путин обясни защо се налагала войната в Украйна за „освобождението“ на Донецк и Луганск и обявяването на двете области за автономни републики. В отговор, сръбският президент Александър Вучич разкри, че готви антируски санкции. И за пръв път от началото на войната нарече войната „международен, а не локален конфликт“.

Сръбските медии гръмнаха със заглавия в последната седмица, че Путин е забил нож в гърба на страната от състава на бивша Югославия, а дори проправителствените издания смениха тона по отношение на конфликта в Украйна с уклон в полза на Володимир Зеленски и водената от него отбрана.

Сърбия ще вземе евентуални решения за антируски санкции, изхождайки от националните си интереси, заяви днес пред журналисти сръбският президент Александър Вучич на изложението за военна техника „Щит 2022“ на летище Батайница край Белград днес.

Що се отнася до въвеждане на санкции, ще кажа повече по въпроса на 6 май, но всичко, което мога да съобщя засега, е, че Сърбия е приела своите заключения на заседанието на Съвета за национална сигурност на страната. Нашата политика трябва да бъде политика за развитието и прогреса на Сърбия, политика, която във всеки момент гледа главно на това, което е в интерес на нашата страна. Както Кисинджър е казал – няма приятелство в международната политика, коeто продължава вечно, има само интереси. Ние имаме своите интереси и в съответствие с това ще правим всичко, което е необходимо, каза Вучич.

Сръбският президент каза още, че Сърбия води преговори с Франция и Великобритания за купуването на 12 изтребители „Рафал“ и 12 до 14 „Тайфун“.

От много време водим преговори за купуването на 12 изтребителя „Рафал“ и вярваме, че до края на годината или най-късно до началото на следващата ще бъдем готови да се договорим за купуването им. Водим преговори и с Великобритания за купуването на 12 до 14 самолети „Тайфун“, посочи сръбският президент.

Той каза още, че в момента на практика няма никакъв диалог между Белград и Прищина.

Много скептично съм настроен по въпроса за Косово, в момента не съществува диалогът, който винаги съм подкрепял, посочи Вучич.


loading...