Русия Финландия

Русия прекъсна доставките на природен газ за Финландия след отказа на страната да плаща за горивото в рубли. Решението идва и на фона на влошаващите се отношения между двете съседки заради решението на скандинавската държава да се присъедини към отбранителния съюз НАТО, предаде Bloomberg.

Финландия е третата европейска страна, до която Русия спира доставките на газ. През миналия месец бяха спрени крановете на Полша и България, припомня изданието.

Спрените доставки вероятно ще имат ограничено въздействие върху икономиката на скандинавската нация, където газът представлява само около 5% от енергийния микс.

Държавният прекупвач „Газум“ изрази съжаление заради спрените доставки, но успокои, че те няма да имат никакво влияние върху потребителите, отбеляза Би Би Си.
Използва се главно от фабрики, а не за отопление, както в много други европейски нации. Правителството в страната настоява за бързо излизане от влиянието от руски изкопаеми горива.

Планира се руските доставки да спрат в 04:00 часа по Гринуич утре. „Газум“ посочи, че ще продължи да доставя газ за финландските потребители от други източници по тръбопровода „Балтикконектор“, който свързва Финландия с Естония.

Още от Свят


loading...